Home » Nieuws » Eerste klimaatvluchteling wegens stijgende zeespiegel

Eerste klimaatvluchteling wegens stijgende zeespiegel

Een inwoner van de eilandengroep Kiribati is hoogstwaarschijnlijk de eerste ‘klimaatvluchteling’. Hij heeft namelijk asiel aangevraagd in Nieuw-Zeeland omdat de stijgende zeespiegel een bedreiging vormt voor zijn woning en leven in Kiribati. De immigratiedienst heeft het verzoek afgewezen, maar de man gaat in beroep. Zo meldt The New Zealand Herald.

Stijgende zeespiegel
De Kiribatiaanse man woont momenteel al in Nieuw-Zeeland, maar zijn visum verloopt binnenkort. Omdat zijn woning onder water dreigt te lopen wegens de stijgende zeespiegel, heeft hij asiel aangevraagd, maar deze aanvraag is door de immigratiedienst afgewezen. Volgens de dienst is er geen acute dreiging voor de man. Daarnaast is er vrees dat goedkeuring van de aanvraag een grote instroom van vluchtelingen teweeg gaat brengen.

De man heeft laten weten de uitspraak aan te vechten tot en met het hooggerechtshof. Als hij slaagt in het verkrijgen van een verblijfsvergunning zal hij de eerste officiële klimaatvluchteling zijn. Het is echter niet zeker of het ook daadwerkelijk de eerste aanvraag voor asiel op gronden van het klimaat is. Een klimaatvluchteling is immers geen officiële definitie van de VN.

Kiribati
De eilandengroep Kiribati bevindt zich in de Stille Oceaan en bestaat uit 32 eilandjes. Ieder eiland stijgt maar enkele meters boven zeeniveau uit, waardoor de stijging van de zeespiegel een reële dreiging is. Vermoedelijk loopt een groot deel van de eilanden onder water in de komende jaren. Migratie van de inwoners is volgens de president van Kiribati in de toekomst onvermijdelijk.

Bron: The New Zealand Herald