Home » Nieuws » Elfstedentocht 1985 opnieuw uitgezonden

Elfstedentocht 1985 opnieuw uitgezonden

Op zaterdag 21 februari wordt de Elfstedentocht van 1985 na exact 30 jaar opnieuw uitgezonden door themakanaal NPO Best. Deze - inmiddels historische - Elfstedentocht was bijzonder, omdat Nederland er toentertijd maar liefst 22 jaar op had moeten wachten. Vijf jaar langer dan onze huidige wachttijd.  

Bijzondere Elfstedentochten en weersomstandigheden

De Elfstedentocht van 1985 was niet alleen bijzonder vanwege de lange wachttijd, maar ook omdat het tot op het laatste moment onzeker was of deze 'Tocht der Tochten' wel door zou gaan. Na dagen van vorst begon het namelijk alweer te dooien. 1985 was overigens niet het enige jaar waar de weersomstandigheden roet in het eten dreigden te gooien. 

2 Januari 1909: 

De allereerste Elfstedentocht werd georganiseerd op 2 januari 1909. Aanvankelijk hadden 48 personen zich ingeschreven om mee te doen. Toen de dag was aangebroken, begon het plotseling te dooien waardoor een meerderheid van de deelnemers afhaakte. Uiteindelijk deden er 23 schaatsers mee.  

7 februari 1912: 

De tweede Elfstedentocht moest wegens dooi twee keer uitgesteld worden. De datum lag aanvankelijk vast op 20 januari, werd toen verschoven naar 23 januari en werd uiteindelijk pas geschaatst op 7 februari.  

30 januari 1940: 

De zesde Elfstedentocht zou oorspronkelijk plaatsvinden op 21 december 1939, maar er viel zo veel sneeuw dat de tocht meerdere malen uitgesteld moest worden. Een donatie van Koningin Wilhelmina maakte het mogelijk het schaatstraject van 200 kilometer sneeuwvrij te maken, maar toen begon het plotseling te dooien. Hetzelfde gebeurde op 15 januari 1940. De tocht kon uiteindelijk doorgaan op 30 januari 1940. 

18 januari 1963: 

Beter bekend als de 'Hel van '63'. Deze twaalfde Elfstedentocht op 18 januari was de zwaarste Elfstedentocht ooit. Het vroor bij de start maar liefst -18° Celsius, liep op tot -4° Celsius en daalde vervolgens weer tot -6° Celsius. De gevoelstemperatuur lag door de krachtige oostenwind echter veel lager. Bovendien lag er in Friesland 20cm sneeuw en was het ijs op veel plekken nauwelijks begaanbaar. Het uitvalpercentage van de tocht was nog nooit zo hoog geweest: van de 9294 schaatsers kwamen er aan het eind van de dag slechts 69 over de finish.  

Elfstedentocht uitzending voor iedereen

De uitzending van de Elfstedentocht van 1985 is voor iedereen te volgen. Dat is vooral bijzonder voor degenen die geboren zijn na 1997 en dus nog nooit een Elfstedentocht hebben gezien. Themakanaal NPO Best is op zaterdag 21 februari ook te zien voor mensen die geen abonnement hebben op de zender. Ook kun je de uitzending live volgen via de website van NPO Best.