Home » Nieuws » Filmavond: natuurfilms
Filmavond

Filmavond: natuurfilms

Is het eindelijk eens lekker weer, moet je zoveel mogelijk binnen blijven. Hieronder een lijstje met 10 intrigerende natuurfilms, zodat je toch vanuit huis de veranderende natuur in diverse regio’s kunt bewonderen. Sit back, relax, and enjoy the show!

  1. De Nieuwe Wildernis – te zien op NPO start

Eerste deel van een natuurfilmtrilogie van Mark Verkerk. De film volgt de natuur in de Oostvaardersplassen en de dieren daarin op de voet, waarin de overgangen naar de verschillende seizoenen gedragsbepalend zijn. In 2013 werd de film bekroond met een Rembrandt Award voor beste Nederlandse film en in 2014 won het de Gouden Kalf Publieksprijs voor beste film. Bekijk hier de trailer.

  1. Samuel in The Clouds – te zien op NPO start, 2Doc

De gletsjers van Bolivia smelten, maar op de hoogstgelegen piste van de Andes bedient Samuel nog altijd trouw de skilift, zoals zijn vader al jarenlang deed. Een ontroerende documentaire over de impact van klimaatverandering op het dagelijks leven. Bekijk hier de trailer.

  1. Holland, natuur in de Delta – te zien op Netflix

Tweede deel van een natuurfilmtrilogie van Mark Verkerk, met ditmaal opnames in het rivieroeverreservaat de Blauwe Kamer, de Biesbosch en het Noord-Limburgse natuurgebied het Schuitwater. Bekijk hier de trailer.

4. Jane - te zien op Netflix

Nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal werpt een nieuwe blik op Jane Goodall’s onderzoek naar chimpansees. Bekijk hier de trailer.

  1. Dancing with the birds – te zien op Netflix

Een lijst met aanbevelingen voor natuurfilms is nooit compleet zonder iets van David Attenborough erop. Attenborough’s Dancing with the Birds neemt ons mee in de wondere wereld van paradijsvogels en hun variërende paringsrituelen. Bekijk hier de trailer.

  1. Galapagos: hope for the future – te zien bij Pathé thuisbioscoop

Bijzondere diersoorten, dáár zitten de Galapagoseilanden vol mee. In deze inspirerende documentaire delen gepassioneerde onderzoekers hun visie op een duurzame toekomst voor de bedreigde diersoorten. Bekijk hier de trailer.

  1. Earth – te zien bij Pathé thuisbioscoop

Als we het hebben over reikwijdte, dan overtreft deze natuurfilm de rest. Attenborough’s Earth geeft ons een inkijkje in de dagelijkse levens van een ijsberenfamilie, twee bultrugwalvissen en een kudde olifanten. Seizoenswisselingen geven hun levens telkens weer een nieuwe vorm. De opnames reiken tot ijzingwekkende hoogtes op de Mount Everest. Bekijk hier de trailer.

  1. De Wilde Stad – te zien bij Pathé thuisbioscoop

Derde deel van een natuurfilmtrilogie van Mark Verkerk, met ditmaal de ‘stadse natuur’ in Amsterdam als uitgangspunt. Door de ogen van stadskat Abatutu, een grappige ontmoeting tussen mens en dier. Bekijk hier de trailer.

  1. The Salt of the Earth – te zien bij Cinemember

Een must-see voor elke fotograaf. In deze biografische documentaire volgen we de levensweg van de vader van de regisseur Juliano Ribeiro Salgado: de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. De maatschappijkritische foto’s van Salgado wijzen vaak op een wisselwerking tussen de natuur en de mensheid: wat is onze plek als mens in de natuur en hoe geven we daar vorm aan? In 2014 heeft de film op het Filmfestival van Cannes meerdere prijzen binnengesleept. Een ware lust voor het oog. Bekijk hier de trailer.

10. L’Odyssée – te zien bij Cinemember

Biopic met oog voor schoonheid over Jacques Cousteau, de befaamde Franse onderwater-ontdekkingsreiziger, uitvinder en filmmaker. Het verhaal is weliswaar ietwat geromantiseerd, maar het kijkplezier is er niet minder om. Bekijk hier de trailer.