Home » Nieuws » Flinke overstromingen in Alpen

Flinke overstromingen in Alpen

Hochwasser Waldheim 03.06.2013 - Photo by Maja Dumat - flickr.comSinds donderdag 30 mei hebben grote delen van Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland te maken met zware overstromingen als gevolg van de hevige regenval. Waarschijnlijk zijn daarbij in totaal vijf mensen omgekomen en acht mensen vermist. Door de ernstige overstromingen hebben bovendien al duizenden mensen moeten evacueren.

In Duitsland zijn vermoedelijk vier doden gevallen als gevolg van de overstromingen. Vooral de Beierse stad Passau heeft te kampen met ernstige wateroverlast. Het waterpeil is daar nu hoger dan het laatste record uit 1954. Samen met Rosenheim hebben de twee steden de noodtoestand uitgeroepen. In Beieren, Saksen en Thüringen is inmiddels het leger ingezet om ondersteuning te bieden aan de door overstroming getroffen gebieden.

Ook in Tsjechië kwamen twee mensen om het leven. Het lichaam van een man werd gevonden bij een rivier en een vrouw kwam om het leven in een vakantiehuisje dat instortte door het wassende water. In de hoofdstad Praag zijn ondergrondse stations, bedrijven en scholen gesloten uit voorzorg. De Moldau heeft op dit moment een zeer groot overstromingsrisico. Om die reden zijn ook de dieren uit de Praagse dierentuin geëvacueerd.

In Oostenrijk werd in Salzburg een lichaam gevonden van een man die vermoedelijk is meegesleurd door een rivier. Daarnaast zijn in Salzburgerland twee mensen vermist, en een derde persoon in Vorarlberg. Net als in Duitsland is ook in het zuiden van Salzburgerland het leger ingezet om de wegen weer begaanbaar te maken, te helpen bij evacuaties en barrières tegen de overstromingen te bouwen. Veder zijn zowel in Salzburgerland als Tirol verschillende treindiensten stilgelegd door aardverschuivingen en is een deel van de snelweg naar Zwitserland gesloten wegens overstromingen.

Bron: Bergwijzer.nl