Home » Nieuws » Gaan de zomerse plensbuien voor wateroverlast zorgen?
Regen

Gaan de zomerse plensbuien voor wateroverlast zorgen?

Na een aantal koude weken zijn de temperaturen de afgelopen dagen een stuk hoger én hebben we de eerste zomerse plensbuien al achter de rug. Deze week kunnen we ook dinsdag en vrijdag flinke buien verwachten. En door het gebrek aan wind kan dat al snel leiden tot wateroverlast.

Uitregenen

Afgelopen zondag viel er in korte tijd meer dan 10 millimeter en ook de dag erna trokken felle buien over het land. In Leiden viel in totaal al 18 millimeter, net als in Wijk aan Zee en Katwijk. Dinsdag zal de dag in het westen van het land droog starten en met flink wat zon. Het oosten zal bewolkter en regenachtiger zijn. ’s Middags komen stapelwolken tot ontwikkelingen en deze kunnen uitgroeien tot pittige regenbuien. De buien trekken zeer langzaam waardoor het lijkt alsof ze helemaal uitregenen. Wanneer je zo’n bui treft dan is kans op wateroverlast. In korte tijd kan zomaar ineens 30 millimeter regenwater vallen en lokaal mogelijk meer.

Later in de week

De voorspelling van Weeronline is dat het woensdag en een groot deel van Hemelvaartsdag rustig zal blijven. Het wordt een combinatie van zon, stapelwolken en enkele buien, maar het zijn naar verwachting geen hele pittige exemplaren. Later op de donderdagmiddag of donderdagavond kan het in het zuiden lokaal wel ‘los’ gaan met kans op onweer.

Regenjas en paraplu

Vlak voor het weekend is er overal in het land kans op stevige plensbuien. Daarbij is opnieuw kans op hagel, onweer en lokaal veel regenwater in korte tijd. Doordat de buien zich weer langzaam verplaatsen kunnen ze uitregenen en voor wateroverlast zorgen. Waar de zwaarste buien zich precies voordoen is nu nog niet te zeggen. Neem voor de zekerheid maar een regenjas en paraplu mee, dan zit je altijd goed!