Home » Nieuws » Gaan sneeuwkanonnen de Morteratschgletsjer redden?

Gaan sneeuwkanonnen de Morteratschgletsjer redden?

pakijs redden met sneeuwkanonnenDe Morteratschgletsjer in Zwitserland is één van de grootste gletsjers van de Alpen. Nog wel, want volgens klimaatwetenschappers is de klimaatverandering op weinig plekken zo goed zichtbaar als bij de Morteratschgletsjer. Elk jaar trekt de gletsjer zich gemiddeld 20 meter terug.

Maar er zijn ideeën om de gletsjer te redden. Met sneeuwkanonnen bijvoorbeeld. Daarmee zou het gedeelte van de Morteratschgletsjer dat elke zomer afsmelt, weer aangevuld kan worden met verse sneeuw. Doordat de sneeuw de ijslaag blijft bedekken, zou het ijs beschermd blijven tegen de warmte. En dat zou, volgens de klimatologen, de terugtrekking van de gletsjer kunnen afremmen of stoppen. Heel misschien zou de gletsjer zelfs weer een beetje kunnen groeien, als het project maar lang genoeg wordt uitgevoerd.

Vierduizend sneeuwkanonnen op de Morteratschgletsjer

Voor het project zouden vierduizend sneeuwkanonnen naar de Morteratschgletsjer gebracht moeten worden. Dat zou een haalbaar aantal zijn. Het water waarmee de sneeuwkanonnen gevoed moeten worden, zou smeltwater uit de gletsjer zelf zijn. Dit jaar al wordt er op een deel van de gletsjer een proef gedaan. Dan wordt geprobeerd om een klein deel van de gletsjer met sneeuw bedekt te houden.

Sneeuwkanonnenproject ook voor de Noordpool

Het experiment op de Morteratschgletsjer kan van grote invloed zijn op andere delen van de wereld. Klimatologen denken dat op deze manier ook de Noordpool gered zou kunnen worden. Daarvoor zijn echter wel enorme hoeveelheden sneeuwkanonnen voor nodig. klimaatwetenschappers berekenden dat met 10 miljoen sneeuwkanonnen, aangedreven door evenzoveel windturbines, er voldoende sneeuw geproduceerd kan worden om de Noordpool toe te dekken.

Ook als er niet genoeg sneeuwkanonnen beschikbaar zijn om het hele gebied te besneeuwen, zou een project op kleinere schaal al effecten kunnen hebben. De verse sneeuw kan er voor zorgen dat de zonnewarmte beter weerkaatst wordt, waardoor de ijslaag minder onder de zon te lijden heeft. Ook stroomt er minder warm smeltwater langs het nog aanwezige ijs, waardoor de gletsjer minder afkalft.

De Universiteit Utrecht  is nauw betrokken bij de projecten op de Morteratschgletsjer.

Bronnen: Faqt.nl , Scientias.nl  en Universiteit Utrecht

Afbeelding: By Kurt Ritschard [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons