Grand Canyon gehuld in bijzondere mist
Wie er op vrijdag 30 november en zondag 1 december toevallig een dagje uit was in het Grand Canyon National Park mag zichzelf gelukkig prijzen. Op die dagen vond er namelijk een inversie plaats in het natuurpark gelegen in de Amerikaanse staat Arizona.
Inversies zijn speciaal voor de Grand Canyon, zeker als deze het hele ravijn vult met mist. Een inversie ontstaat als warme lucht van bovenaf de koude lucht eronder naar beneden drukt en deze als het ware ‘vastzet’. De luchtvochtigheid zorgt dan voor dikke mist.
Inversielaag Grand Canyon
Inversies komen wel eens vaker voor in de Grand Canyon, maar dan enkel bij een paar gedeeltes. Een inversielaag zoals die van afgelopen weekend, waarbij het hele ravijn gevuld werd, is zeer zeldzaam.
Erin Whittaker is één van de parkwachters van het Grand Canyon National Park. Volgens haar komt zo’n volledige inversielaag maar één keer in de tien jaar voor. De bezoekers en parkwachters van het park waren dan ook verbaasd -maar blij- om het natuur fenomeen te aanschouwen.
Diezelfde dag stroomde de Grand Canyon National Park Facebook over van foto’s van de wolkenlaag. “Parkwachters hebben jaren gewacht om dit te zien. Dat er een inversie plaatsvond werd snel bekend en mensen zijn letterlijk naar de rand van de Grand Canyon gerend om er foto’s van te maken. Wat een traktatie voor ons allen.” postte Whittaker de eerste dag op Facebook, waar mooie foto’s zijn te bewonderen.
Bron en meer info: dailymail