Home » Nieuws » Heftig orkaanseizoen verwacht

Heftig orkaanseizoen verwacht

Het KNMI en de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA verwachten dat het orkaanseizoen van 2017 erg heftig wordt. Het water in de Atlantische Oceaan is erg warm, terwijl het El Niño dit jaar geen onderdrukkende werking op het ontstaan van orkanen heeft.

De watertemperatuur in de Atlantische Oceaan en Caribische Zee is hoog. Een hoge watertemperatuur zorgt voor meer waterdamp in de lucht en dat is weer ‘brandstof’ voor orkanen. Daardoor zou het orkaanseizoen van 2017 buitengewoon actief kunnen worden. Er worden elf tot zeventien stormen verwacht, waarvan er tussen de vijf en negen een orkaan kunnen worden.

Ontwikkeling orkanen niet geremd

De meteorologische diensten baseren hun verwachting op de watertemperatuur en El Niño. Dat laatste weersverschijnsel tempert normaal gesproken de ontwikkeling van orkanen, doordat de windpatronen van El Niño het ontstaan van een orkaan tegenwerken. Omdat El Niño dit jaar echter vrij zwak lijkt te worden, wordt de ontwikkeling van orkanen niet geremd.

Eerste tropische storm van 2017 al geweest

Het stormseizoen begon formeel op 1 juni. De eerste tropische storm van dit seizoen was echter al veel eerder. De storm Arlene trok in april al over de Atlantische oceaan, maar zorgde niet voor  problemen. Het orkaanseizoen loopt formeel tot 1 december.

Het KNMI werkt veel samen met de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA voor de stormverwachtingen in Caribisch Nederland.

Bron: KNMI

Afbeelding: Pixabay