Heftigere buien door klimaatverandering
Hoewel we al een paar zomerse en zelfs tropische dagen hebben gehad, is de meteorologische zomer gisteren begonnen. Maar bij dat mooie weer in mei, hoorden ook flinke buien. Zeker op 28 mei trokken zware buien over delen van het land en de Nederlandse kust werd zelfs getroffen door een vloedgolf die werd veroorzaakt door extreem weer. En dat is niet voor het laatst, als de klimaatverandering doorzet.
Volgens de klimaatmodellen van het KNMI zal er meer extreem weer plaatsvinden. Dat betekent volgens het weerinstituut echter niet dat de totale hoeveelheid neerslag gaat toenemen, naar verwachting neemt alleen de intensiteit van de neerslag toe. Het zou zomaar kunnen dat de totale hoeveelheid neerslag in de zomermaanden zelfs afneemt.
Vaker hagel en onweer
De neerslag die valt, zal ook vaker gepaard gaan met hagel en onweer, zo is de verwachting. Ook dat komt door de opwarming van het klimaat. Voor elke graad die het klimaat opwarmt, kan een onweersbui heftiger worden. Per graad kan het aantal bliksemontladingen met tien tot vijftien procent toenemen.
Grotere hagelstenen
Die toename aan bliksemontladingen heeft vooral te maken met de sterkere verticale luchtstromen in de onweerswolken. Door de warmte worden die sterker, met sterkere ontladingen tot gevolg. Die sterkere verticale luchtstromingen zorgen ook voor meer extreme hagel, met grotere hagelstenen. In de klimaatscenario’s waarin wordt uitgegaan van de sterkste opwarming, zal extreme hagel zelfs twee keer zo veel voorkomen als de periode tussen 1981 en 2010, de periode die als referentie gebruikt wordt.
bron: knmi