Home » Nieuws » Helder weer, hoge zonkracht
zonkracht

Helder weer, hoge zonkracht

zonkrachtDe zonkracht voor de komende dagen is geschaald op 7, en dát terwijl het nog niet eens officieel zomer is. Wat is zonkracht eigenlijk?

Zonkracht

Zonkracht is de hoeveelheid zonnestraling die het aardoppervlak bereikt. Het gaat daarbij vooral om de hoeveelheid UV-straling. De zonkracht zorgt voor een mooie bruine kleur, maar teveel zonkracht kan ook voor verbranding en bij langdurige en regelmatige blootstelling ook ernstiger huidaandoeningen veroorzaken. Zonkracht heeft niet direct iets met warmte te maken. In principe kan de zonkracht op een koude dag ook hoog zijn. 

Omstandigheden voor hoge zonkracht

Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe hoger de zonkracht. In de zomermaanden staat de zon ’s middags het hoogst aan de hemel, daardoor is de zonkracht in de zomer altijd op z’n hoogst - en dat is normaliter zonkracht 7 op een schaal van 0 tot 10. Een groot deel van de UV-straling wordt door de ozonlaag weg gefilterd. Stof in de atmosfeer en wolken filteren ook een hoop UV-straling weg.

Beschermen tegen de zon

Dat betekent voor iedereen die de komende dagen naar buiten gaat: goed insmeren met een zonnebrandcrème met een hoge factor en zoek schaduw op wanneer de zon op z'n hoogst staat!

Bron: KNMI