Home » Nieuws » Helder weer, hoge zonkracht

Helder weer, hoge zonkracht

zonkrachtDe zonkracht is hoog de komende dagen, daar waarschuwt het KNMI voor. Door hoge zonkracht verbrand je sneller dan normaal. De zonkracht wordt door het KNMI geschaald op 7, iets dat in Nederland zo’n 10 dagen in het jaar voorkomt.
Zonkracht is de hoeveelheid zonnestraling die het aardoppervlak bereikt. Het gaat daarbij vooral om de hoeveelheid UV-straling. De zonkracht zorgt voor een mooie bruine kleur, maar teveel zonkracht kan ook voor verbranding en bij langdurige en regelmatige blootstelling ook ernstiger huidaandoeningen veroorzaken.

Omstandigheden voor hoge zonkracht

Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe hoger de zonkracht. In de zomermaanden staat de zon ’s middags het hoogst aan de hemel, daardoor is de zonkracht in de zomer altijd op z’n hoogst. Een groot deel van de UV-straling wordt door de  ozonlaag weg gefilterd. Stof in de atmosfeer en wolken filteren ook een hoop UV-straling weg.

Beschermen tegen de zon

De komende dagen wordt er onder invloed van een hogedrukgebied een vrij heldere periode verwacht. Daarom kan de zonkracht flink toenemen. Dat betekent iedereen die naar buiten gaat, zich goed tegen de zon moet beschermen, met kleding, zonnebrandcrème met hoge factor, maar bovenal door de schaduw op te zoeken als de zon op z’n hoogst staat.

Zonkracht heeft niet direct iets met warmte te maken. In principe kan de zonkracht op een koude dag ook hoog zijn.

Bron: KNMI