Home » Nieuws » Het hoge noorden, een kleine encyclopedie van de Arctis

Het hoge noorden, een kleine encyclopedie van de Arctis

In de Arctis leven al vele duizenden jaren mensen, dieren, planten en microben. Ze hebben zich aangepast aan de extreme omstandigheden, het is hun ‘thuis’. Maar hun thuis heeft een dynamisch en kwetsbaar ecosysteem dat door klimaatverandering – die zich daar meer manifesteert dan elders – wordt bedreigd.

De noordpool is geen geïsoleerd gebied, het is sterk verbonden met de rest van de wereld: zee- en luchtstromingen vanuit het zuiden zorgen voor de aanvoer van warmte en vervuilende stoffen; vogels pendelen tussen de Arctis en hun overwinteringsgebied; planten in het noordpoolgebied treffen we ook aan in de gebergten van de gematigde gebieden; en de economische en maatschappelijke banden tussen de noordelijke volkeren en de meer zuidelijke landen zijn niet meer weg te denken. In dit boek zijn de meest essentiële lemma’s bijeengebracht om dit fascinerende gebied te begrijpen én te appreciëren.

Alles om het belang en de kwetsbaarheid van het noordpoolgebied beter te begrijpen.

Louis Beyens is emeritus hoogleraar biologie bij onderzoeksgroep Ecosysteembeheer aan de Universiteit Antwerpen. Eerder schreef hij De graangodin 2009) over het ontstaan van de landbouw en Het masker van de raaf (2010) over leven op de noordpool.

Deze paperback telt 464 blz en verschijnt in januari 2016. Prijs: 29.99 € - ISBN 9789045024271

Uitgeverij: Atlascontact