Home » Nieuws » Het weer in februari: "heel zacht, heel nat en behoorlijk winderig"
Wind

Het weer in februari: "heel zacht, heel nat en behoorlijk winderig"

Maart is officieel van start gegaan en daarmee sluiten we februari 2020 op een memorabele wijze af. "Het jaar is nog nooit zo warm begonnen", aldus NOS-weerman Marco Verhoef. Hij verwijst naar de maand alsof het bonenprut is ("heel zacht, heel nat en behoorlijk winderig"), maar wát slaat hij daarmee de spijker op zijn kop. Laten we kort terugblikken op februari 2020.

“Heel zacht”

2020 trapte af met de warmste januari wereldwijd. Februari deed hier nog een schepje bovenop met de hoogste temperatuur van onze winter (op 16 februari was het 18,3 °C in Arcen), waardoor het wintergemiddelde uitkwam op 6,4 °C. De winter van 2019-2020 is daarmee de één na warmste winter van Nederland sinds het begin van de metingen in 1901. Zo’n hoog gemiddelde was vroeger ondenkbaar, maar komt nu zo’n eens in de zes jaar voor. Verhoef zegt hierover: "Het past in het veranderende klimaat. Februari vormt daarop geen uitzondering."

“Heel nat"

Ondanks dat december 2019 en januari 2020 vrij droge maanden waren, compenseerde februari 2020 dit met een meting in de Bilt van 157 millimeter neerslag. Februari 2020 is hiermee de één na natste februarimaand ooit. Op nummer één staat februari 1946, met een neerslag van 172 millimeter.

“Behoorlijk winderig”

Het zal geen ieder ontgaan zijn dat dit jaar Nederland voor het eerst te maken had met stormen met een naam; op 9 februari bezocht storm Ciara ons land, gevolgd door nog een naamloze storm op 11 februari, haar broertje Dennis op 16 februari en een tweede naamloze storm op 23 februari. Met in totaal vier stormen en een sterke straalstroom die vliegtuigen in recordtempo de oceaan overblies, liet de wind zich afgelopen maand behoorlijk gelden.

Een memorabele februari

Februari 2020 was dus op meerdere fronten een memorabele maand. Kijkend naar dit alles, kunnen we niet anders dan Verhoef prijzen om zijn accuratesse en uitkijken naar wat er op het menu staat voor de maand maart.

Bronnen: KNMI en NOS.
Foto: Roberto Shumski via Pexels.com.