Home » Nieuws » Hevige sneeuwval zorgt voor chaos in de Alpen
Alpen

Hevige sneeuwval zorgt voor chaos in de Alpen

In de Alpen is de afgelopen dagen behoorlijk wat sneeuw gevallen. Dat in combinatie met een harde wind en gladheid, zorgt dat er grote hinder is ontstaan. Zo zitten in Ötztal 7000 huishoudens zonder stroom en geldt in Oost-Tirol het hoogste waarschuwingsniveau voor lawines. De sneeuwdump heeft ook gevolgen voor twee skikampioenschappen die op de planning staan.

Brennerpas afgesloten

Sinds vrijdagavond 3 december sneeuwt het op veel plekken in de Italiaanse, Zwitserse en Oosterijkse Alpen en volgens de voorspelling gaat dat nog wel even door. Tot nu veroorzaakte dat in Zwitserland nog geen problemen, maar in Oostenrijk en Italië wel. Treinen kunnen niet meer over de Brennerpas vanwege sneeuw op het spoor en ook de Brenner-snelweg, de belangrijkste verbinding tussen Oostenrijk en Italië, is gedeeltelijk afgesloten door het lawinegevaar.

Stroomuitval

In Zuid-Tirol is er sprake van een ‘lappendeken’ aan stroomuitval, waar zo’n 1400 brandweermannen sinds zondagmiddag bezig zijn om gedupeerden te helpen. Daarnaast werd door de lawinewaarschuwingsdienst in sommige gebieden het hoogste waarschuwingsniveau afgekondigd door ‘soms extreem grote’ lawines. Deze zijn te verwachten op steile hellingen onder ongeveer 2600 meter hoogte.

Lawinegevaar

Vier huizen en een voertuig raakten in het Oostenrijkse Prägraten am Großvenediger beschadigd door een lawine. Hoewel er geen gewonden vielen, moesten ongeveer 100 mensen in veiligheid worden gebracht. Ook wist de sneeuwmassa door te dringen in een schaapskooi en een restaurant. Flink wat chaos dus in de skigebieden. Toeristen hebben er in ieder geval nog geen last van, want hotels en restaurants in Oostenrijk zijn tot en met 6 januari gesloten vanwege de coronacrisis.