Home » Nieuws » Hoe komt het dat het noorderlicht in Nederland te zien was?
Noorderlicht

Hoe komt het dat het noorderlicht in Nederland te zien was?

In de nacht van 28 februari tot 1 maart 2022 was het noorderlicht (ook wel bekend als aurora borealis) te zien in Nederland. Het fenomeen wordt normaal gesproken alleen waargenomen in landen dichter bij de noordpool, zoals Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. De vraag is dan ook: waarom was het noorderlicht dit keer te zien in Nederland?

Oorzaak van het noorderlicht

Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de oorzaak van het noorderlicht. Het noorderlicht wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die in botsing komen met de magnetosfeer (de magnetische laag om de aarde heen) en de ionosfeer (de bovenste laag van de atmosfeer). Deze botsingen zorgen voor een lichtshow in de vorm van groene, rode en paarse lichtstralen.

Geomagnetische storm

Op 27 februari dit jaar vond er op de zon een zogenaamde coronale massa-ejectie (CME) plaats. Dit is een uitbarsting van geladen deeltjes van de zon die met hoge snelheid de ruimte in worden geschoten. Op 28 februari bereikte deze uitbarsting de aarde en zorgde voor een geomagnetische storm. Deze storm zorgt ervoor dat er meer deeltjes in de atmosfeer terechtkomen en dat er meer botsingen plaatsvinden, wat het noorderlicht veroorzaakt.

Verschillende factoren

Deze geomagnetische storm was echter niet zo sterk als bijvoorbeeld in 2015, toen het noorderlicht ook in Nederland te zien was. De kans dat het noorderlicht te zien is in Nederland hangt af van verschillende factoren, zoals de kracht van de geomagnetische storm en de helderheid van de lucht. In dit geval waren de omstandigheden gunstig genoeg voor het noorderlicht om ook in Nederland zichtbaar te zijn.

Het noorderlicht is een prachtig natuurverschijnsel en het is bijzonder om het in Nederland te kunnen zien. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat het noorderlicht een gevolg is van een verstoring van de magnetosfeer en de ionosfeer. Dit kan gevolgen hebben voor communicatiesystemen en de elektriciteitsvoorziening. Gelukkig was deze storm niet sterk genoeg om voor problemen te zorgen. Of het in de toekomst vaker gaat gebeuren, is nog even afwachten. Maar onmogelijk, is het dus niet!