Home » Nieuws » Hoe vaak sneeuwt het in de Sahara?

Hoe vaak sneeuwt het in de Sahara?

sneeuw in de SaharaDe wereld stond even op z’n kop. Het had gesneeuwd in de Sahara. In het noordwesten van Algerije, bij het plaatsje Aïn Séfra werden de oranjerode zandduinen bedenkt door een wit laagje sneeuw. Bijzondere beelden, maar het is niet voor het eerst –en waarschijnljik ook niet voor het laatst- dat er sneeuw valt in de woestijn.

Het klinkt bijzonder, sneeuw in de Sahara en dat leek het ook even. Toch haastten meteorologen zich om het nieuws te nuanceren. Op Twitter haalde weerman Gerrit Hiemstra al aan dat het de laatste jaren vaker gesneeuwd heeft in het Algerijnse plaatsje. De bergtoppen rondom Aïn Séfra komen tot zo’n 2000 meter hoogte. Geen ongewone hoogte voor sneeuw. Het plaatsje zelf ligt op een hoogte van 1000 meter boven zeeniveau.

Weinig neerslag

Hoewel het gebied weinig neerslag kent, is sneeuw op die hoogte niet ongewoon. In 2005, 2012, 2016 en 2017 lag er ook sneeuw. Tegen De Volkskrant vertelde KNMI klimaatonderzoeker Haarsma dat de kans groot is dat in andere –niet bewoonde- berggebieden in de Sahara het ook met enige regelmaat sneeuwt. De zeldzaamheid ligt dan ook niet aan de temperatuur, maar aan de hoeveelheid neerslag in het gebied.

Straalstroom vanuit het noorden naar Sahara

Het weersysteem dat de sneeuw veroorzaakte kwam werd naar de Sahara gedreven door een hogedrukgebied boven Europa. Een deel van de traalstroom ging vanuit het noorden richting de Sahara. Daar sneeuwde de lucht dus leeg.

Inmiddels is de sneeuw in Aïn Séfra weer gesmolten. Wie de beelden gemist heeft, kan ze nog terugkijken via Youtube.


Bron: De Volkskrant, New York Times