Home » Nieuws » Hoge luchtdruk naderde nieuw record in Nederland
Barometer

Hoge luchtdruk naderde nieuw record in Nederland

Vorige week had Nederland te maken met een opvallend hoge luchtdruk. Zo registreerde het KNMI in De Bilt een luchtdruk van 1048.16 hPa. Hiermee overstegen we bijna het record uit januari 1932, toen de luchtdruk een hoogtepunt van 1050.4 hPa had bereikt.

Deze meting is bijzonder, aangezien het resultaat dicht tegen de hoogst gemeten luchtdruk in Nederland ooit aan ligt. Het is echter wel gebruikelijk dat we in de winter te maken hebben met óf een zeer hoge luchtdruk óf juist een erg lage, afhankelijk van waar je bent. Een hoge luchtdruk komt het vaakst voor in gebieden waar de lucht erg koud is. Zo zien we nog wel eens recordmetingen voorbijkomen in Siberië en Scandinavië van zo’n 1080 hPa.Barometer

Gek genoeg was de lucht vorige week in Nederland nu ook weer niet zó ontzettend koud ten opzichte van eerdere Nederlandse winters. Hierdoor had de hoge luchtdruk maar een kortstondig bestaan. Het vliegverkeer heeft nog wel mee kunnen profiteren, omdat de hoge luchtdruk bijdroeg aan een lagere landingssnelheid en meer motorvermogen voor de vliegtuigen.

Foto van Jean-Jacques MILAN [CC-BY-SA 3.0], via wikimedia commons.

Bronnen: KNMI en Scientias.