Home » Nieuws » Informatiedag Noord- en Zuidpool gebieden in Leiden

Informatiedag Noord- en Zuidpool gebieden in Leiden

 Hoe staat het met het ozongat boven Antarctica? Wat verraden de gebitten van 17e eeuwse walvisvaarders? En wat trof admiraal de Ruyter aan op Jan Mayen? 

Pool-tot-Pool

PooltotPool is een jaarlijkse publieks-lezingendag in maart; met publiekslezingen over het Arctisch gebied rond de Noordpool en de wereld van de Zuidpool op en rond Antarctica. In samenwerking met Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden organiseert Stichting PooltotPool een dag rond vijf aansprekende sprekers die hun werk in sneeuw en ijs komen toelichten.

Historische relatie Nederland en poolgebieden

Op zaterdag 14 maart 2015 staan de jongste ontwikkelingen rond onderzoek naar onze historische relatie met poolgebieden centraal. Admiraal de Ruyter voer als stuurman al op een walvisvaarder naar het geologisch bijzonder interessante Jan Mayen. Het tandglazuur van zijn kompanen, de 17e eeuwse walvisvaarders verraadt ons tegenwoordig wat ze toen aten. En archiefspeurwerk in Duitsland toont aan hoe kennis over heel Europa gedeeld werd. Het belooft een bijzondere dag te worden. Vooral ook omdat de eerste Nederlandse ijsbeeronderzoekers hun verhaal over onderzoek en overwintering uit 1968 zullen vertellen. Wetenschappers van het KNMI maken de cirkel rond en vertellen over de jongste inzichten m.b.t. het ozongat boven Antarctica (en noordpool). Voor extra informatie over de verschillende onderwerpen en sprekers zie de website van Pool-tot-Pool.

Jonge wetenschappers

Een aantal jonge wetenschappers zal via posterpresentaties hun onderzoek in poolgebieden voor het voetlicht brengen. Bezoekers en jonge onderzoekers kunnen 1op1 van gedachten wisselen over het onderzoek. Het is een initiatief in samenwerking met de internationale organisatie van jonge poolonderzoekers – APECS.

School-excursie

Leerlingen van het St Michael College in Zaandam richten presentatietafels in om te laten zien aan welke polaire onderwerpen zij gewerkt hebben. De school organiseert al negen jaar studiereizen voor haar leerlingen naar Spitsbergen. Deze leerlingen schrijven profielwerkstukken n.a.v. hun reis. Daarmee werd als eens de jaarlijkse prijs voor het beste profielwerkstuk gewonnen van de Academie van Wetenschappen.  Mede door de studiereizen naar Spitbergen heeft deze school in februari 2015 het predicaat Excellente School van het Ministerie van Onderwijs ontvangen.

Boeken en Fotografie

Auteurs en fotografen van poolgebieden presenteren hun nieuwste boek op dit evenement. Jaarlijks komt een breed scala aan artikelen, fotoseries en boeken over poolgebieden op de markt.  In 2015 zullen natuurfotografen Peter en Anne Marie van Soest in de pauzes hun foto’s van poolgebieden vertonen.                                                                   

Publieks-lezingendag PooltotPool  14 maart 2015    

 Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden. Meer informatie of aanmelden: www.pooltotpool.nl