Home » Nieuws » Kans op El Niño flink toegenomen

Kans op El Niño flink toegenomen

De kans dat er dit jaar een El Niño komt, is volgens een Australisch meteorologisch instituut met 50 procent toegenomen. Een El Niño is een periode waarin warm water zich ter hoogte van de evenaar langs de kust en over een groot deel van de Grote Oceaan uitstrekt.

De gevolgen van El Niño

Een El Niño - De Kleine Jongen - kan alleen ontstaan als er in het oosten van de Grote Oceaan meer warm water is dan normaal. Daarbij moet het warmere water naar Zuid-Amerika teruggeduwd worden. Het weerfenomeen kan over de hele wereld voor extreem weer zorgen. Gevolgen kunnen een enorme droogte in Zuidoost-Azië en Australië en hevige regen in Zuid-Amerika zijn.  Het warme water dat door El Niño aangevoerd wordt, bevat minder voedingsstoffen en dus minder vis. Voor Zuid-Amerikaanse vissers kan dat economische gevolgen hebben. De hevige regen in Zuid-Amerika,- veroorzaakt door het snel verdampende oceaanwater, kan bovendien aardverschuivingen en modderlawines tot gevolg hebben.  In West-Europa zijn de effecten van El Niño niet zo groot. 

Australisch meteorologisch weerinstituut

Het Australisch meteorologisch instituut baseert zich op zes internationale weermodellen die laten zien dat de watertemperatuur in het midden van de Grote Oceaan is gestegen. Bron: ANP