Home » Nieuws » Klimaatexpert Geert Jan van Oldenborgh overleden op 59-jarige leeftijd
Geert Jan van Oldenborgh

Klimaatexpert Geert Jan van Oldenborgh overleden op 59-jarige leeftijd

Verdrietig nieuws in de wereld van het weer en klimaat. De internationaal erkende Nederlandse klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh is dinsdag op 59-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft de Volkskrant na bevestiging van het KNMI. Vorige maand werd van Oldenborgh nog door Time Magazine uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste mensen van 2021. Hij overleed aan de gevolgen van kanker.

Koninklijke onderscheiding

De van oorsprong natuurkundige werkte sinds 1996 bij het KNMI. Sinds 2019 was hij deeltijdprofessor aan Oxford University. Afgelopen april ontving de klimaatexpert een koninklijke onderscheiding en de Europese Technology Achievement Award. De prestigieuze Europese prijs kreeg hij voor de ontwikkeling van de KNMI Climate Explorer, een website die grote hoeveelheden klimaatstatistieken toegankelijk maakt.

Toonaangevende lijst Time Magazine

Daarnaast ontwikkelde Van Oldenborgh samen met een Duitse collega een methode om kort na ingrijpende weerrampen de rol van klimaatverandering te achterhalen. Het leverde hem kort voor zijn overlijden een plek op de toonaangevende lijst van Time Magazine op. Van Oldenborgh schreef ook regelmatig voor Het Weer Magazine.