Home » Nieuws » Klimaatverandering bedreigt wereldvrede: feit of fabel?
Klimaatverandering bedreigt wereldvrede

Klimaatverandering bedreigt wereldvrede: feit of fabel?

Boko Haram, de oorlog in Syrië en de Arabische Lente in Egypte, volgens sommige onderzoekers en opiniemakers zijn deze conflicten duidelijk beïnvloed door klimaatverandering. Zij voorspellen een toekomst met oorlogen die gaan over toegang tot water en grote toenemende migratie door droogte. Toch wordt de relatie tussen klimaatverandering, conflict en migratie niet door iedereen geaccepteerd.

De Klimaatvluchteling

Klimaatverandering bedreigt wereldvredeOm dit onderwerp op de kaart te zetten organiseren museum Humanity House, Instituut Clingendael en Het Nationale Theater een avondvullend programma met debat en theater onder de naam ‘De Klimaatvluchteling’, op 19 juni in Theater aan het Spui. Experts waaronder Tom Middendorp (voormalig Commandant der Strijdkrachten), Clingendael-onderzoeker Louise van Schaik en de Afrikaanse journalist Fredrick Mugira bekleden een zetel in de ‘Alternatieve Veiligheidsraad’, bespreken dit vraagstuk en geven hun deskundige mening én advies.

Enkele deelnemers

  • Tom Middendorp: voormalig Commandant der Strijdkrachten. Zijn mening is heel helder: klimaatverandering is een bedreiging voor de wereldvrede. Waarom legt hij uit op 19 juni.
  • Louise van Schaik: Hoofd van het Clingendael International Sustainability Centre en gebonden aan het Planetary Security Initiative, een consortium van denktanks dat zich richt op de relatie tussen klimaatverandering en veiligheidskwesties. Op 19 juni buigt zij zich over het feit dat er zo veel verschillende rapporten over dit onderwerp zijn uitgebracht, met steeds andere conclusies. Wat moeten wij serieus nemen?
  • Fredrick Mugira: Oegandese journalist tevens coördinator van Water Journalists Africa. Hij heeft aan den lijve de effecten van klimaatverandering op mensen en conflict in Afrika ondervonden. Mugira neemt het publiek mee in deze verhalen.

Naast bovenstaande sprekers buigen Francesca de Châtel (journaliste, woonde jaren in Syrië) en Eva Rovers (schrijfster en cultuurhistorica) zich ook over het onderwerp. Marriët Schuurman (hoofd Taskforce van de VN-Veiligheidsraad) vertegenwoordigt de Nederlandse regering aan wie het expertpanel advies geeft. Actrice Romana Vrede geeft met een theatrale inbreng – geregisseerd door Abdel Daoudi - een ooggetuigenverslag van iemand die een overstroming heeft overleefd.

Praktische informatie ‘De Klimaatvluchteling’ (Alternatieve Veiligheidsraad #2)

  • Datum: dinsdag 19 juni van 19.30 uur tot 21.30 uur bij Theater aan het Spui, Den Haag.
  • Kaartverkoop (7,50 euro) en meer informatie via de website van Humanity House.
  • Op 4 oktober vindt Alternatieve Veiligheidsraad #3 plaats, deze staat in het teken van militair ingrijpen.