Home » Nieuws » KNMI heeft een nieuwe regenradar
KNMI in de bilt

KNMI heeft een nieuwe regenradar

KNMI in de biltDe Nederlandse beelden van de regenradar komen niet meer uit De Bilt. Het KNMI heeft de regenradar verplaatst. Op 12 mei 2017 werd de nieuwe regenradar van het KNMI in Herwijnen (Gelderland) in gebruik genomen.


Nieuwe apparatuur in neerslagradar

De nieuwe regenradar in Herwijnen is voorzien van de meest moderne meetapparatuur. Zo kan een nog nauwkeuriger beeld van de neerslag worden gegeven. De  nieuwe radar kan de druppelgrootte beter meten, maar kan ook beter de verschillen tussen de verschillende vormen van neerslag weergeven. Daarnaast heeft de nieuwe radar de mogelijkheid om in de toekomst nog vaker beelden te maken.

Vrij ‘zicht’

Naast de upgrade van de systemen, heeft de verhuizing vooral te maken met het ‘zicht’ van de radar. De oude neerslagradar in De Bilt kreeg steeds meer last van de hoogbouw in de omgeving. Daardoor waren delen van het luchtruim al onzichtbaar voor de radar in De Bilt.

Europees netwerk van neerslagradars

De neerslagradar in Herwijnen werkt samen met een tweede neerslagradar in Den Helder. Samen brengen de twee radars de neerslag boven Nederland en een deel van de Noordzee in kaart. Die twee radars zijn weer onderdeel van een Europees netwerk van neerslagradars.

Bron: KNMI

Afbeelding: Teunie from nl CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons