Home » Nieuws » KNMI werkt aan nieuw klimaatmodel
nieuw klimaatmodel

KNMI werkt aan nieuw klimaatmodel

De meteorologen van het KNMI werken op dit moment hard aan een nieuw klimaatmodel. Het gaat om het model KNMI mondiaal klimaatmodel EC-earth. Dat model moet weer gebruikt worden voor de nieuwe klimaatmodellen voor Nederland, die in 2021 zullen verschijnen.
EC-earth is een klimaatmodel waar door 27 instituten uit 10 Europese landen aan wordt gewerkt. In de nieuwe versie van het klimaatmodel moet meer detail komen, maar ook worden de beschrijvingen van veel natuurlijke verschijnselen verbeterd. De eerste versie van het klimaatmodel moet eind 2017 afgerond zijn. 

Nauwkeuriger klimaatmodel

Het nieuwe klimaatmodel kan weerverschijnselen tot 15 kilometer beschrijven, in plaats van de oude tachtig. Daardoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de wervelingen in de temperatuur van het zeewater veel nauwkeuriger weer te geven. Nieuwe satellieten helpen bij het verzamelen van de benodigde data. 

Krachtigere computers voor nieuwe modellen

Om al die modellen en simulaties te maken, is er wel heel veel rekenkracht van computers nodig. Die is er nog niet, maar dankzij krachtigere computers die in de toekomst beschikbaar worden,  verwacht het KNMI dat het met de nieuwe klimaatmodellen nog decennia vooruit kan.

Bron: KNMI.nl

Afbeelding: Wikimedia Commons