Home » Nieuws » Komeet Neowise komend weekend mogelijk te zien
Komeet Neowise. Foto van SimgDe via wikimedia commons.

Komeet Neowise komend weekend mogelijk te zien

Heb jij hem al gezien? De komeet Neowise is een van de helderste kometen van de afgelopen decennia - en we kennen hem pas sinds maart 2020. De komeet is de afgelopen tijd al her en der gesignaleerd, maar wie hem met het blote oog wil zien, moet komend weekend zijn kans grijpen: er wordt voorspeld dat de komeet dan op z’n helderst is.

Wat is komeet Neowise?

Komeet Neowise werd in maart 2020 voor het eerst gesignaleerd, toen hij langs de zon scheerde. Deze ontmoeting overleefde hij weliswaar, maar warmde hierdoor wel behoorlijk op. Door de opwarming ontstond er sublimatie van het ijs waar de komeet grotendeels uit bestaat. De gassen en extra stofdeeltjes die hierdoor vrij zijn gekomen, dragen bij aan de kenmerkende komeetstaart en de helderheid van de komeet.

Er wordt verwacht dat hij omstreeks 22 juli ook onze planeet zal passeren – weliswaar op zo’n 103 miljoen kilometer afstand – en niet heel veel later het binnenste van ons zonnestelsel verlaat. Des te meer reden om hem te spotten komend weekend!

Hoe zie je hem het best?

Tja, naar boven kijken is één ding, maar dan? We geven je wat handvaten mee:
Waar: kijk richting het noordoosten, iets onder het sterrenbeeld Grote Beer.
Wanneer: in de nacht van vrijdag op zaterdag of in de nacht van zaterdag op zondag, vermoedelijk het best zichtbaar omstreeks half 11 ‘s nachts.

Houd echter rekening met potentiële bewolking die het zicht kunnen belemmeren en pas hier eventueel je tijdstippen op aan!

Mocht het dit weekend niet lukken…

Niet getreurd: de komeet is nog tot 13 augustus te zien. Wellicht is hij dan minder helder, maar wellicht hangt er dan ook minder bewolking in de lucht.

Veel kijkplezier!

Bronnen: NU.nl, Scientias.

Foto van SimgDe via wikimedia commons.