Home » Nieuws » Krijgen we een koude winter dit jaar?
Winter 2021

Krijgen we een koude winter dit jaar?

Het echte koude winterweer hebben we in de afgelopen tien jaar eigenlijk niet gehad. Sommige jaren ging de winter zelfs voorbij zonder vorst of sneeuw. Zullen we dit jaar eindelijk een koude winter krijgen? Hier vertellen we de (voorlopige) verwachting!

Vergelijking 2010

De vergelijking met het jaar 2010 is door verschillende weersites al gemaakt. Tien jaar geleden viel de winter laat in november en hield het een groot deel van december aan. Omdat de koude lucht Nederland vanuit het noorden via de Noordzee bereikte, sneeuwde het vaak in Nederland. Het sneeuwde op sommige plaatsen zelfs meer dan 25 dagen! Het werd een prachtige witte kerst. Kunnen we dat dit jaar ook verwachten?

Kou-uitbraken?

In de aanloop naar deze winter spelen de hogedrukgebieden een grote rol. Een verwachte verschuiving van de hogedrukgebieden naar het westen en het noorden met veel vaker hogedrukimpulsen op de Oceaan zou tot kou-uitbraken kunnen leiden. De zee lijkt een belangrijke rol te spelen, maar tijdens de winter zelf is het nog maar de vraag wat voor invloed de zon gaat hebben.

La Niña

Of het echt koud gaat worden hangt ook af van La Niña, die zich langs de evenaar in het zeegebied tussen Peru en Indonesië aan het ontwikkelen is. Het lijkt de middelmatige tot sterke kant op te gaan. En hoe sterker, hoe kouder. Mocht het inderdaad een koude decembermaand worden, dan is de kans groot dat de rest van de winter weer door een zachte westcirculatie zal worden gedomineerd. Helemaal zeker is dat allemaal nog niet, we zullen dus nog even moeten afwachten wat de hogedrukgebieden en de zee gaan doen! Over een paar weken zullen we een nieuwe update doen.