Home » Nieuws » Krijgen we nog een witte kerst?
Witte kerst 2020

Krijgen we nog een witte kerst?

De warmte records blijven zich maar opstappelen dit jaar en ook november was een zachte maand voor de tijd van het jaar. De wind zit veel in de zuid- of westhoek en dat neemt warme lucht met zich mee. Toch komt er nog wel wat winterweer aan, voorspelt Weer Online. Is dat genoeg voor een witte kerst?

200 dagen waren zacht dit jaar

“De koude dagen moeten we vooral hebben van de noordwestenwind. Daarbij is kans op buien, hagel en natte sneeuw,” vertelt meteoloog Yannick Damen in een video van Weer Online. De temperatuur blijft ver boven het normale gemiddelde, een trend van het afgelopen jaar die wordt doorgezet. Damen vertelt tegen Metro dat meer dan 200 dagen zachter waren dan normaal dit jaar.

Krijgen we dan helemaal geen écht winter weer? “We gaan langzaam maar zeker richting normaal Nederlands weer”, zegt hij tegen de website. “We zijn dergelijke temperaturen niet meer gewend, daarom gaat het fris aanvoelen en gaan we ook zeker merken dat het wat afkoelt.” We kunnen dus weer ramen krabben, maar deze kou is van korte duur, voorspelt de meteoloog.

Geen witte kerst?

De winter verschijnt dus nog niet op het toneel. Voorspellen of het met Kerstmis koud wordt, lukt nog niet. Maar als de trend zich doorzet, dan zal het een zachte kerst worden met eventueel wat natte sneeuw. Damen: “Statistisch gezien is de kans op een witte kerst 8 procent, best groot dus. In het verleden hebben we ook best wel vaak een witte kerst gehad, maar de laatste keren waren 2009 en 2010. Voor een witte kerst moet er twee dagen lang sneeuw blijven liggen.” Toch acht Damen de kans niet zo groot dat het én goed gaat sneeuwen én koud genoeg is zodat de sneeuw blijft liggen.