Home » Nieuws » Loes, Fleur en Wouter: de stormnamen voor het komende seizoen zijn bekend!
Stormnamen

Loes, Fleur en Wouter: de stormnamen voor het komende seizoen zijn bekend!

Nu de meteorologische herfst is begonnen is ook de stormnamenlijst voor het komende seizoen gepubliceerd. Ieder jaar stelt het KNMI, het Britse Met Office en het Ierse Met Éireann een lijst samen. Deze keer staan er zes namen op die zijn aangeleverd door het KNMI.

Impact leefomgeving

Na de zomer is het weer zo ver: het weer wordt onrustiger en stormen met code oranje of rood arriveren in ons land. Dat heeft nogal een impact op onze leefomgeving. Om die reden krijgen stormen sinds 2019 een naam. Volgens het KNMI wordt op die manier het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroot en schade en letsel kan worden voorkomen. 

Namen van wetenschappers

KNMI heeft voor namen van wetenschappers uit het verleden gekozen. De eerste storm van dit seizoen zal daarom de naam Antoni krijgen, vernoemd naar Antoni van Leeuwenhoek. Hij was pionier in de microbiologie en uitvinder van de microscoop. Hendrika, Johanna, Loes, Tobias en Wouter zijn ook gekozen door het KNMI. Daarmee wordt verwezen naar natuurkundige Hendrika van Leeuwen, botanicus Johanna Westerdijk en Loes van Straaten, in 1951 de eerste bosbouwster van Nederland. Tobias Asser was een jurist en won in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede. Wouter Bleeker was in de vorige eeuw hoofddirecteur van het KNMI en heeft veel betekend voor de Nederlandse meteorologie en de internationale samenwerking.

Stormnamen

Dit zijn alle stormnamen van het komende seizoen op een rijtje:

Antoni
Betty
Cillian
Daisy
Elliot
Fleur
Glen
Hendrika
Ide
Johanna
Khalid
Loes
Mark
Nelly
Owain
Priya
Ruadhán
Sam
Tobias
Val
Wouter