Meer bosbranden door onweer in Canada en Alaska
Dat onweer voor bosbranden kan zorgen, is geen nieuws. Maar in Canada en de Amerikaanse staat Alaska gebeurt dat de laatste jaren steeds vaker. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse en Nederlandse klimaatonderzoekers voor NASA. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change.
Volgens de onderzoekers is er een verband tussen klimaatverandering en de toename van het aantal branden dat wordt veroorzaakt door onweer. De zware bosbranden die Noord-Amerika in 2014 en 2015 teisterden, vielen volgens de onderzoekers samen met een periode waarin veel meer bliksemontladingen werden gemeten. Tussen 1975 en nu nam het aantal bosbranden dat door de bliksem veroorzaakt werd zelfs met 2 tot 5 procent per jaar toe.
Bliksemdetectoren en satellietbeelden
Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers een netwerk van bliksemdetectoren en satellietbeelden. Daarmee werden gegevens over de samenstelling van de begroeiing verzameld, maar ook gegevens over de weersomstandigheden en natuurlijk de bliksemontladingen.
Bosbranden steeds noordelijker
De vrees is, dat de bosbranden steeds noordelijker zullen voorkomen. Daardoor zou de permafrost weer kunnen ontdooien, waardoor er nog meer broeikasgassen vrijkomen. Dat zou een kettingreactie kunnen veroorzaken. De broeikasgassen zullen volgens de klimaatwetenschappers zorgen voor meer opwarming, wat weer meer bosbranden zal veroorzaken. Die verwachtingen baseerden de onderzoekers op de meest sombere voorspellingen van het IPCC.
Ook de bosbranden die in juni 2017 in Portugal voor veel leed zorgden, werden veroorzaakt door de bliksem.
Bron: Nu.nl en Volkskrant.nl