Meer hagel door klimaatverandering
De lente is volop begonnen, maar toch verrast april Nederland met een aantal flinke hagelbuien. Waar komt deze hagel plotseling vandaan? En wat is het effect van klimaatverandering? Wij leggen het je uit.
Buienwolken
De vorming van hagel begint in buienwolken waarin sterke luchtstromingen omhoog en omlaag gaan. Een hagelkorrel kan groter en groter worden naarmate deze telkens opnieuw omhoog wordt geslingerd voordat hij naar beneden valt.
Klimaatverandering
Door klimaatverandering kunnen de verticale windsnelheden toenemen omdat warmere lucht meer waterdamp kan bevatten. Het moment dat deze lucht opstijgt en afkoelt komt er meer condensatiewarmte vrij en neemt de sterkte van de verticale luchtstromingen in wolken toe. Het resultaat? Grotere hagelstenen, meer neerslag en meer onweer. Extreme hagel komt in de klimaatscenario’s met de grootste opwarming, de zogeheten W-scenario’s, ten minste twee keer zo vaak voor als in de referentieperiode 1981-2010. Deze schatting van het KNMI is gebaseerd op modelberekeningen en het verband tussen waterdamp en de verticale windsnelheid.
Bron: KNMI