Home » Nieuws » Meteorenregen in aantocht
meteorenregen

Meteorenregen in aantocht

11-08-2021

De zomer is dé periode van het jaar waarin 's nachts veel vallende sterren te zien zijn. Jaarlijks zorgt een heel oude meteorenzwerm, de Perseïden, voor dit spektakel. Dit jaar vindt het hoogtepunt plaats op 13 augustus. Wat kun je verwachten?

Meer dan twintig vallende sterren per uur

In heldere omstandigheden zijn er met alle andere zwermen en losse meteoren daarbij opgeteld al zo'n twintig meteoren per uur waar te nemen. Dit zal de komende dagen steeds verder oplopen, totdat in de nacht van 13 augustus, het hoogtepunt, zo'n zeventig meteoren per uur zichtbaar zijn. Daarvan zijn, zo'n vijftig tot zestig, afkomstig uit de Perseïdenzwerm.

De nachten voor en na de 13e zijn er ook veel meteoren waar te nemen, met in zowel de nacht voor als de nacht na de 13e op het hoogtepunt zo'n vijftig meteoren per uur. Het aantal meteoren neemt daarna wel snel af.

Helder weer

Het moet 's nachts natuurlijk wel helder zijn om iets te kunnen zien. Komende week treedt een weersverbetering op en neemt de kans op helder weer in de nachten toe. Wel neemt richting het einde van de week 's nachts de kans op een mistbank toe.

Maanlicht kan daarnaast een verstorende werking hebben op het spotten van de vallende sterren. Bij volle maan zijn er minder meteoren te zien dan bij nieuwe maan. Deze vrijdag tijdens het hoogtepunt is slechts 22 procent van de maan zichtbaar, en dus zal het maanlicht geen belemmering vormen bij het zien van de meteoren.

Voorkom lichtvervuiling

Zelf kun je ook nog het een en ander doen om zoveel mogelijk vallende sterren te zien. Voorkom lichtvervuiling en kijk buiten het stedelijk gebied naar de hemel. Dus ver weg van lantaarnpalen of drukke wegen.