Home » Nieuws » Nederland ziet woensdag blauwe supermaan

Nederland ziet woensdag blauwe supermaan

super blauwe bloedmaanWoensdagmiddag 31 januari 2018 krijgt Nederland de blauwe maan te zien. Tegelijkertijd is de maan helderder dan normaal. Dit noemen ze een supermaan.

Een blauwe maan is de tweede volle maan binnen een maand. Dit komt gemiddeld één keer in de drie jaar voor. Dat heeft dus niks met de kleur te maken, hoewel de kleur van de maan niet altijd hetzelfde is. Soms lijkt de maan daadwerkelijk blauw, bijvoorbeeld wanneer er door een vulkaanuitbarsting veel  asdeeltjes in de atmosfeer zweven, die de maan blauw laten lijken.

Twee blauwe manen

Naast woensdagmiddag is er op 31 maart ook een blauwe maan te zien. Het is erg bijzonder dat er zich in 2018 twee blauwe manen voordoen. In 2037 is de volgende keer dat we in één jaar twee blauwe manen hebben.

Supermaan

Woensdag is het niet alleen een blauwe maan, er is woensdag ook een supermaan te zien. Wanneer de maan in zijn baan het dicht bij de aarde staat, spreken we van een supermaan. De maan beweegt zich om de aarde in een elliptische baan, waardoor de afstand tot de aarde varieert. Als de maan het dicht op de aarde is, is de maan 14 procent helderder dan gewoonlijk.

Bloedmaan

In Noord-Amerika, Azië, de Pacific en Australië vindt tegelijk ook een maansverduistering plaats. Daar wordt gesproken van een ‘super blauwe bloedmaan’. Door de schaduw van de aarde krijgt de maan een rode gloed. Dit is in Europa niet te zien.

NASA, de Amerikaanse luchtvaartorganisatie, volgt de ‘super blauwe bloedmaan’. Vanaf woensdag 31 januari 2018 om 11.30 is hij live te zien via de site van de NASA.

Bron:

Nu.nl