Nieuw: Deel 6 van Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen van Jan Buisman
Nieuw verschenen: Deel 6 van Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen van Jan Buisman is verschenen. Een memorabele gebeurtenis, want het boek telt maar liefst 1044 bladzijden. De auteur is op 19 februari 90 geworden. Je kunt het boek bij Het Weer Magazine bestellen.
In zijn grote werk Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen beschrijft Buisman in samenwerking met het KNMI van jaar tot jaar het weer en de invloed die het weer op de gebeurtenissen en de loop van de geschiedenis heeft gehad.
Het weer in de jaren 1750 tot 1800
In deel 6 beschrijft hij de jaren 1750 tot 1800. Veelbewogen jaren met de Franse inval in ons land (waterlinie, bevroren rivieren, Pichegru), en tal van verwoestende overstromingen. Het voortdurende politieke gekibbel tussen provincies en rijk en tussen de provincies onderling over de waterhuishouding en de loop van de grote rivieren geven dit deel een grote actualiteit.
Jan Buisman gaat ondertussen door aan zijn meerdelige serie die de geschiedenis van weer en klimaat zo gedetailleerd mogelijk in kaart moet brengen. Op grond van een enorme hoeveelheid zeer verschillende bronnen reconstrueert hij het weer van jaar tot jaar.
Over de serie van Jan Buisman
Het eerste deel over de periode 764-1300, dat twintig jaar geleden verscheen en een uitvoerige inleiding bevat op het hele project, is inmiddels aan zijn de zesde druk toe. De beroemde Franse historicus Emmanuel Le Roy Ladurie schreef over het werk van Buisman: "Ik raad iedereen aan Nederlands te leren, om het werk van Jan Buisman te kunnen lezen."
Buisman ziet geen aanleiding om iets aan de "formule" te veranderen en voelt zich nog fit genoeg om door te gaan met het verzamelen van gegevens en de chronologische beschrijving van het weer. De auteur is intussen aan de slag met deel 7, waarvoor al veel voorwerk is verricht en ook deel 8 staat in de steigers. “Dit werk houdt een mens jong”.
Dit boek bestellen?
Bron: knmi