Home » Nieuws » Nieuwe gespecialiseerde weerwebsite voor stormchasers: StormPlatform

Nieuwe gespecialiseerde weerwebsite voor stormchasers: StormPlatform

Stormjagers verenigen zich om België en Nederland veiliger te helpen maken bij extreem weer. Naar Amerikaans voorbeeld kunnen stormjagers uit de lage landen op StormPlatform live meldingen doen van extreem weer, die meteen worden doorgestuurd naar weerdiensten als het KNMI (via centraal meldpunt Skywarn Nederland) en het KMI. 

Interactieve live map applicatie

Op de voorjaarsbijeenkomst van de Vlaamse Vereniging voor Weerkunde in Gent op zaterdagmiddag 28 maart 2015 werd tijdens een lezing over stormchasen een innovatieve weerwebsite onthuld speciaal voor stormchasers uit België en Nederland: StormPlatform (www.stormplatform.nl en www.stormplatform.be). "Het is heel goed door de aanwezige stormchasers ontvangen,'' aldus extreem weerkenner en stormchaser Dzengiz Tafa uit het Belgische Eeklo, één van de drie initiatiefnemers van nieuwe weerwebsite. StormPlatform is uitgerust met een interactieve live map applicatie mét gedetailleerde radarbeelden, waardoor stormchasers beter dan voorheen kunnen zien waar ze zich bevinden ten opzichte van de zwaarstewind- en neerslaggebieden. Stormchasers kunnen daardoor veiliger chasen en ze kunnen zich daardoor tevens focussen op twee van hun belangrijkste taken als stormchaser: het waarnemen én actueel melden van extreem weer, volgens de criteria van de officiële- en professionele weerdiensten. 

Betrouwbaar waarschuwing- en meldingssysteem

StormPlatform heeft tevens een eigen systeem (algoritme) ontwikkeld, waarbij de zwaarste kernen bij onweersbuien worden gedetecteerd én kunnen worden gevolgd. Zo zijn ze in staat om het gedrag van die buien te analyseren, een inschatting te maken waar deze cellen heen trekken en ook met welke snelheden. Op de liveradarmap zullen door StormPlatform op basis van dat systeem en/of op basis van waarnemingen van stormchasers ter plaatse ook waarschuwingen uitgegeven worden en zullen (regionale) aandachtsgebieden dierisico lopen op extreme weersomstandigheden op de map worden aangeduid. De stormchasers op StormPlatform hopen bovenal bij te kunnen bijdragen aan het opzetten van een betrouwbaar waarschuwing- en meldingssysteem voor de lage landen, zodat sommige ongelukken wellicht voorkomen kunnen worden. Op die manier kunnen organisatoren van sportwedstrijden, muziekfestivals en andere buitenactiviteiten komende zomer ook tijdig(er) ingrijpen bij dreigendof aanstormend noodweer. De stormchasers op StormPlatform dienen een maatschappelijk doel. "We willen samen met stormchasers uit Nederland en België de atmosfeer goed in de gaten houden bij extreme weersituaties," meent Michel Brands uit De Bilt "en daarmee ons steentje bij te dragen aan de veiligheid." 

Live volgen via social media

De stormchasers op StormPlatform zijn live te volgen via social mediatimeline, via updates op de website, foto's en ook via livevideostreams. Je kunt ook je eigen locatie op de map bekijken om te zien of er extreem weer uw kant op komt. Daarnaast zijn er voor meer de geavanceerde gebruiker van StormPlatform tal van extra opties, zoals tien minuten observaties en overlays van de modellen GFS en WRF. Naast de liveradarmap deelt StormPlatform op de website ook nieuws over extreem weer in binnen- en buitenland en StormPlatform heeft tevens een infotheek waarin achtergronden staan over extreem weer en stormchasen in het bijzonder. De veiligheid staat sowieso bij StormPlatform (altijd) voorop! Meer informatie vind je op de website van Stormplatform