Home » Nieuws » Opgelet: Gedeeltelijke zonsverduistering goed te zien
Eclipse

Opgelet: Gedeeltelijke zonsverduistering goed te zien

Morgen zal er een bijzonder weerfenomeen te zien zijn in Nederland: een gedeeltelijke zonsverduistering. Op het hoogtepunt van de verduistering zal 17 procent van de zon verduisterd zijn aan de maan. De moeite waard om eventjes naar boven te kijken!

Vanaf 11.19 uur

De laatste zonsverduistering in Nederland is inmiddels zes jaar geleden. Morgen begint het om 11.19 uur waarbij de maan langzaam aan de rechterkant voor de zon schuift. Het lijkt alsof er een hap uit de zon is genomen, die langzaam groter wordt. Meestal er twee zonsverduisteringen per jaar te zien, soms drie of vier. Vijf zonsverduisteringen in één jaar zou zelfs ook nog kunnen, maar dat gebeurt niet vaak.

Helder weer

De verduistering zal goed te zien zijn, want er is helder weer voorspelt. Als je gaat kijken, zorg er dan wel voor dat je ogen goed beschermd zijn. Dat kan met een speciale eclipsbril. Een zonnebril, CD of fotonegatief is niet voldoende. Je kan je ogen dan alsnog flink beschadigen.

De 'hap' zal zich halverwege de eclips aan de aan de bovenkant van de zon bevinden. Het hoogtepunt is om 12.23 uur, dan zal 17 procent van de zon bedekt zijn. De eclips zal daarna langzaam weer verdwijnen. Het hele spektakel duurt in totaal ruim twee uur, want om 13.31 uur is het helemaal klaar.

Volledige verduistering

In Nederland zullen we maar een klein hapje uit de zon zien verdwijnen, maar op sommige plekken van de wereld is er wel een volledige verduistering. Zo zal er in Canada, Groenland en de Noordpool een totale ringvormige eclips te zien zijn.