Home » Nieuws » Opgelet! Sterrenregen op komst
Vallende sterren

Opgelet! Sterrenregen op komst

Als het weer het toelaat, kun je in de nacht van zondag 13 december op maandag 14 december meerdere wensen doen. Tussen middernacht en 3.00 uur worden namelijk bijzonder veel vallende sterren verwacht. Het gaat om een stuk of 100 per uur die met het blote oog te zien zouden moeten zijn. Dat komt neer op bijna twee per minuut!

Geminiden

De zogenoemde meteorenzwerm ‘Geminiden’ geeft gelige en vaak heldere vallende sterren met relatief korte sporen. De naam komt van het sterrenbeeld Gemini, oftewel Tweelingen in het Nederlands. De meteoren van de Geminiden zijn tijdens vijf nachten mogelijk, maar de pieknacht is 13 op 14 december met rond de 100 meteoren per uur. De nachten ervoor en erna zijn er ongeveer 20 – 40 vallende sterren per uur.

Waar moet je kijken?

Als je wakker blijft om de vallende sterren te bewonderen, focus je blik dan op ongeveer 50 en 70 graden hoogte. Ter oriëntatie: 90 graden is recht boven je. Tegen het einde van de avond en rond middernacht moet je kijken naar het oosten tot zuidoosten, waarna de kijkrichting geleidelijk aan verandert via het zuiden naar het zuidwesten in de tweede helft van de nacht.

Weersverwachting

Houd wel de weersverwachting in de gaten, want je kunt de sterren natuurlijk alleen zien bij helder weer. Vooralsnog is de kans groot op bewolkt en regenachtig weer, maar wellicht klaart het nog op. Koud is het waarschijnlijk niet met minima rond 6 graden.