Home » Nieuws » Orkaan trekt richting Europa

Orkaan trekt richting Europa

Orkaan bij IJslandOrkaan Ophelia, die zich op dit moment boven de Atlantische Oceaan ontwikkelt, kan op Europa afkoersen. De kans dat de orkaan ook echt aan land komt, is echter klein.

Naar verwachting zal de orkaan langs de Azoren trekken, langs de kust van Spanje richting Ierland. De kern van de orkaan zal nergens aan land komen, maar de gebieden waar de orkaan langs komt, kunnen rekenen op flinke regenval. Tegen de tijd dat Ophelia bij Ierland is, is de orkaan waarschijnlijk alweer afgezwakt tot een storm.

Orkanen in Europa

Het gebeurt vaker dat orkanen richting Europa trekken. Dat gebeurt vooral in de winter. Daarbij trekken de meeste stormen richting het noorden van Schotland of e Noorse kust, maar een enkele keer kan zo’n storm zuidelijker komen. Door de lagere temperatuur van het water en de lucht is zo’n storm dan niet meer als ‘tropisch’ aan te duiden. Vaak heeft zo’n storm dan nog wel de kracht van een tropische storm of –orkaan. 

Hoe Ophelia het Nederlandse weer gaat beïnvloeden, is nog niet helemaal zeker, omdat het pad van de orkaan ook nog niet helemaal vast ligt. De kans dat het stormsysteem van Ophelia hier voor overlast gaat zorgen, is echter klein. Het ziet er eerder naar uit dat de zuidelijke wind die Ophelia meeneemt, hier voor een opleving van de nazomer zal zorgen.

Bron:

Nos.nl