Home » Nieuws » Rijden in de storm: regen, bliksem en hagel
autorijden in slecht weer

Rijden in de storm: regen, bliksem en hagel

autorijden in slecht weerHet is geen pretje om in een storm te rijden. Het wordt donkerder, de wind duwt tegen jouw auto en tot overmaat van ramp, zie je minder door de regen. Autoscout24 denkt met je mee en geeft je advies voor onderweg.

Weersverwachting gehoord?

Er is storm op komst. Je hebt je kit met eerste hulp benodigdheden, een gevarendriehoek en reflecterend hesje al in de auto liggen. Je klimt ook de zolder op om uit jouw kampeerspullen een deken en zaklamp te pakken. Voor deze storm maak je ook nog een pitstop bij de supermarkt en koop je energierepen of liga’s en water. Want heb je pech, dan kan het wel even duren voor de hulpdienst bij jou ter plekke is.

Het dondert en het bliksemt

In dit geval betekent dat geen meters bier, maar gladde wegen en slecht zicht. Omdat je obstakels tegen kunt komen zet je jouw lampen aan. Met de koplampen kun je redelijk op de weg kijken. Houd ook voldoende afstand, omdat je voorliggen in één keer kan stoppen.

Parkeer niet onder bomen

Is het weer te slecht om verder te rijden? Ga dan naar een parkeerplaats. Zorg ervoor dat je auto niet onder bomen staat, want deze kunnen op jouw auto vallen. Hetzelfde geldt voor hoogspanningslijnen. Gebruik waar nodig je waarschuwingsknipperlicht, zodat anderen je zien wanneer zij jou passeren.

Blijf in je auto bij bliksem

Als de bliksem vlakbij inslaat, blijf je in jouw auto. Deze isoleert je tegen de bliksem en het regenwater zorgt voor de afvoer van de elektrische spanning. Raak geen metalen oppervlakten aan en blijf weg van hoogspanningsmasten. Vergeet ook niet ramen en deuren goed te sluiten.

Wat als de bliksem inslaat in je auto?

Het komt weinig voor dat bliksem daadwerkelijk bij een auto inslaat. Is dit wel het geval: blijf rustig. Het is een fabel dat je jouw auto ergens tegen aan moet rijden, je moet gewoon wachten en metalen voorwerpen vermijden. Bliksem en regen gaan hand in hand, want betekent dat de regen de elektrische lading naar de aarde zal afvoeren.  

Bij hagel: let op je ruiten

Rijden met hagel is minder prettig. Belangrijk om te weten: jouw voorruit is het sterkst. Deze zal in de meeste gevallen de hagel afketsen. De achterruit en zijramen van jouw auto zijn meestal minder sterk en breken eerder. Komen er flinke hagelstenen uit de lucht? Ga dan onder een afdak staan. Ben je geparkeerd, maar heb je geen dak gevonden? Draai dan je lichaam, zodat je met de rug naar de deur zit en doe een deken om voor het geval jouw raamt breekt. Zo voorkom je verwondingen.