Home » Nieuws » Slecht jaar voor de Noordpool
slecht jaar noordpool

Slecht jaar voor de Noordpool

slecht jaar noordpoolHet is een bizar jaar voor de Noordpool, aldus Nederlandse poolreizigster Bernice Notenboom. Ze is recent begonnen aan haar vierde expeditie naar de Noordpool, om aandacht te vragen voor de gevolgen die de opwarming van de aarde heeft voor het zee-ijs van de Noordpool.

Netto minder ijs op de Noordpool

Notenboom: “De oostkant van het gebied, bij Rusland, heeft bijna geen ijs. Het is daar heel dun, minder dan een meter. Aan de andere kant, bij Canada en Groenland, is het heel dik. Het wordt daar door een stroming naartoe gevoerd en stapelt zich op voor de kusten. In het oostelijk deel is het de hele winter warm geweest. In het westelijk deel was het superkoud. Maar netto komt er steeds minder ijs. De ijsvorming begint steeds later. Deze winter was dat pas in november, terwijl het eigenlijk al in september moet beginnen. De winters duren korter, de zomers langer.

Eerste vrij doorvaart?

Wetenschappers zijn verdeeld over de vraag of de komende zomer voor het eerste een vrije doorvaart mogelijk is in de Noordelijke IJszee. Maar iedereen is ervan overtuigd dat 2017 het allerslechtste jaar tot nu toe gaat worden voor de Noordpool.”
Hier lees je meer over Bernice Notenboom en haar expedities richting de Noordpool

(bron: De Volkskrant)