Home » Nieuws » Sterrendeskundige Theo Jurriëns: 4 tips voor de maansverduistering
Maansverduistering

Sterrendeskundige Theo Jurriëns: 4 tips voor de maansverduistering

In de avond van 27 juli komt om 21.30 de maan op, de zon gaat om 21.38 uur onder en het blijft schemeren tot 22.30 uur. Kortom, dit belooft de langste maansverduistering van de eeuw te worden. Volgens Sterrendeskundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen is het beste kijkvenster daarom tussen 22.30 en 23.15 uur. Immers het spektakel, de totaliteit eindigt om 23.15 uur. Voor het geval de nabije sterrenwacht al volgeboekt is, weet hij wat alternatieven.

De geluksvogel variant

MaansverduisteringVoor wie heeft een tuin met goed en vrij uitzicht op de horizon in het zuidoosten heeft; ga gewoon lekker in uw tuinstoel zitten en genieten maar. De bijzondere plaatjes bekijkt u later wel op internet.

De actieve variant

Geen eigen tuin? Fiets dan naar een plekje met vrij uitzicht. Een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling is daarbij erg meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan open velden, veengebieden, langs een meer of op de dijk. Ook daar geniet je gewoon met het blote oog.

De geïnteresseerde variant

In het bezit van een goede verrekijker en wellicht het fototoestel in de tas? Camera met lens van minimaal 300 mm of een compact camera met goede zoom is nodig en uiteraard een statief. Gebruik de zelfontspanner van de camera om trillingen te vermijden of wellicht een mobiele telefoon. Als het wijzigen van camera-instellingen niet kan of te ingewikkeld is, gewoon vertrouwen op de automaat van het toestel.

De expert variant

Als de geïnteresseerde variant, maar tussentijds ook genieten van de maantjes van Jupiter met de verrekijker of met een telescoop de ring van Saturnus bekijken. De ‘rode’ planeet Mars staat schijnbaar onder de Maan en in het westen is de planeet Venus nog te zien.​​ En om 22.34 uur komt het International Space Station ook nog voorbij.

Kortom voor ieder wat wils tijdens de langste maansverduistering van de eeuw!