Home » Nieuws » Storm, bliksem en donder: 4 extreme weersomstandigheden in de geschiedenis

Storm, bliksem en donder: 4 extreme weersomstandigheden in de geschiedenis

Afgelopen weekend kon het weer aardig spoken. De weersomstandigheden waren heftig. Onweer- en regenbuien waren veelvoorkomend. In Frankrijk en Duitsland raakten er zelfs mensen gewond door blikseminslagen of overstromingen naar aanleiding van regenval. In Nederland bleef het gelukkig bij overlast en werden er geen ernstige gewonden geregistreerd. In de geschiedenis hebben slechte weersomstandigheden vaak roet in het eten gegooid.

Geschreven door Xerena Pols

1. De Spaanse Armada

Tijdens de Spaans-Engelse oorlog die tussen 1585 en 1604 plaatsvond, zond Filips II de Spaanse Armada, wat gewapende vloot betekent in het Spaans, in 1588 naar Engeland om de oorlog te beëindigen. De vloot van de Spaanse Armada werd vanaf 1586 opgebouwd en bestond uit 137 schepen, waarvan 129 bewapend.

Op weg naar Engeland

Op 26 april begon het inladen van de schepen en op 11 mei vertrok de vloot richting Engeland. De tocht ging niet heel snel. Pas op 14 juni werd het Iberisch Schiereiland bereikt, vanwaar de oversteek naar Engeland plaats moest vinden. Door een grote storm werd de vloot uiteengeslagen, de schade was beperkt. Tijdens een storm op 25 juli was de schade echter groter, verschillende schepen konden zich niet meer aansluiten bij de vloot.

De slag

Op 30 juli ging de Spaanse Armada voor de kust van Engeland voor anker. De daaropvolgende dagen voer de vloot in de verdedigende halve maan formatie en ging af en toe voor anker. Op 8 augustus stuurden de Engelsen zogeheten brandschepen op de Spaanse Armada af. De Spanjaarden werden angstig en de verdedigingsformatie brak. Hierdoor konden de Engelsen aanvallen en de schepen flinke schade toebrengen.

Het weer en de Onoverwinnelijke Vloot

Door het slechte weer konden de Engelsen de Spaanse Armada niet vernietigen, maar alleen beschadigen. De Spaanse vloot besloot zich terug te trekken. Zij trokken zich terug via de noordkust van Schotland en Ierland. Door het slechte weer sloegen er echter veel schepen van de Spaanse Armada tegen de kust van Ierland. Weersomstandigheden wisten de Onoverwinnelijke Vloot, zoals de Spaanse Armada ook wel genoemd wordt, wél te overwinnen. Filips II zei hierover: “Ik stuurde mijn schepen om te vechten tegen de Engelsen, niet tegen de elementen.”

Lees verder via IsGeschiedenis.nl