Home » Nieuws » Storm Eunice stuk heftiger dan Dudley: wat kunnen we verwachten?
storm

Storm Eunice stuk heftiger dan Dudley: wat kunnen we verwachten?

Storm Dudley trok vanaf eergisteravond langs Nederland en gisteren hebben we ook nog een tijd met veel wind van Dudley te maken. Morgen is alweer de volgende storm op komst, en die is naar verwachting een tandje heftiger. Wat kunnen we verwachten?

Storm Dudley trok over de Noordzee ten noorden langs Nederland. In IJmuiden, Het Waddengebied en veel andere plaatsen werd gemiddeld windkracht 9 gemeten. In de rest van Nederland is het weer  onstuimig en waait het aan zee vooral stormachtig en landinwaarts krachtig tot hard.

Zo hevig kan storm Eunice worden

Eunice zal vrijdag in de middag en avond van Engeland over de Noordzee richting Denemarken en Nederland komen. Rond het IJsselmeer wordt een zware storm verwacht met pal aan zee windstoten tussen 120 en 130 km/uur. In de kustprovincies waait het dan stormachtig of is sprake van storm, 8 of 9 Bft, met windstoten tussen 100 en 120 km/uur. Dieper landinwaarts is geen sprake van storm, maar kunnen windstoten wel 90 tot 110 km/uur halen.

Later op de dag draait de wind dan naar het westen. Langs de (zuid)westkust en in het zuiden neemt de wind dan iets in kracht af, maar de noordelijke provincies beleven juist dan het hoogtepunt van de storm. Op de Waddeneilanden en langs de noordkust is enige tijd sprake van zware tot zeer zware storm, 10 of 11 Bft, met windstoten pal aan zee tussen 130 en 140 km/uur. Ook in Friesland, Groningen, de kop van Overijssel en delen van Drenthe is sprake van storm, 9 Bft, met windstoten tot 120 km/uur.

Grote impact verwacht

De impact van zeer zware windstoten kan groot zijn. Denk aan stormschade aan gebouwen en takken die kunnen afbreken. Het wegverkeer kan daarnaast veel last hebben van de windstoten en dan met name op bruggen en vlak langs de kust. Met name zijwind kan zeer gevaarlijk zijn. Lege vrachtwagens en aanhangers kunnen beter van de weg blijven. Ook veerdiensten en andere scheepvaart kunnen hinder ondervinden van storm Eunice. En de luchtvaart zal te maken krijgen met flinke vertragingen, doordat landen en opstijgen enige tijd zeer lastig zal zijn. Op de fiets of te voet kun je bij deze windsnelheden gemakkelijk vallen, dus pas op!