Home » Nieuws » Stormen krijgen ook Nederlanse namen
Storm

Stormen krijgen ook Nederlanse namen

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen vanaf nu een naam. Het KNMI heeft samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) een lijst met stormnamen voor seizoen 2019-2020 opgesteld. Hiermee wil men het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. De namenlijst is afwisselend mannelijk en vrouwelijk.

De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. Dit jaar zal de eerste storm ‘vrouwelijk’ zijn en Atiyah heten, de tweede storm is ‘mannelijk’ en krijgt de naam Brendan. Nederland heeft naast de namen Francis, Gerda, Iris, Olivia, Piet en Samir de namen Jan en Kitty ingebracht.

Jan verwijst naar Jan Pelleboer, de eerste weerman op radio en tv en naar Jan Buisman, historisch geograaf en schrijver van de boekenreeks ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’. Kitty is vernoemd naar Kittie Koperberg, oorlogsslachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. De Joodse bibliothecaresse trad in 1938 in dienst van het KNMI. (Bron: KNMI)