Home » Nieuws » Tweede hittegolf een feit: net geen landelijk record
Thermometer Hittegolf

Tweede hittegolf een feit: net geen landelijk record

Voor de tweede keer deze zomer is in Nederland officieel sprake van een hittegolf. Vandaag steeg het kwik in De Bilt voor de derde dag tot boven de 30 graden, voor de derde keer in een reeks van minimaal vijf zomers dagen. Naar verwachting duurt deze tweede hittegolf tot donderdag 9 augustus. 

Thermometer HittegolfDe vorige hittegolf was 15 juli tot en met 27 juli. Er was dus bijna sprake van een hittegolf van drie weken - een landelijk record - ware het niet dat de temperatuur in De Bilt op zaterdag 28 juli bleef steken op 24 graden. In delen van Limburg, Brabant en Gelderland bleef het die dag overigens boven de 25 graden. Daar duurt de hittegolf dus wél al drie weken. Officieel loopt deze tweede hittegolf vanaf 29 juli.

Langste hittegolf ooit

Het is in Nederland nog maar twee keer eerder gebeurd dat er in één zomer twee keer sprake was van een hittegolf. Dat was in 1941 en in 2006. Gemiddeld hebben we hier eens per vier of vijf jaar een hittegolf. De vorige, die op 15 juli begon, was de eerste in drie jaar tijd. De langste tot nu toe was in 1975. Toen begon op 29 juli een reeks van achttien zomerse dagen (boven de 25 graden), waarvan er zes tropisch (boven de 30 graden) waren.

Bron: NOS