Home » Nieuws » Vandaag te zien: Mercuriusovergang

Vandaag te zien: Mercuriusovergang

Wie vandaag omhoog kijkt, is getuige van een vrij zeldzame gebeurtenis: de planeet Mercurius schuift vandaag tussen de aarde en de zon door.


Vanaf 13.12 uur schuift de kleine planeet voor de zon. Rond 20.30 uur zal de planeet helemaal langs de zon geschoven zijn.

Niet met het blote oog

De Mercuriusovergang is niet met het blote oog zichtbaar. De planeet is te klein om goed te zien. Daarbij is het ook gevaarlijk om met het blote oog recht in de zon te kijken. Wie met het blote oog of door een telescoop recht de zon in kijkt, loopt kans op ernstig oogletsel. Een zonnefilter kan helpen, maar ook dan is het nog steeds oppassen geblazen.

Sterrewachten

Op veel plaatsen zijn sterrenwachten geopend. Daar is apparatuur waarmee de Mercuriusovergang te zien is. In de Oude Sterrewacht van Leiden is de Mercuriusovergang te volgen op een grote projectie via een nieuwe zonnekijker. Via internet zijn er ook livestreams te zien.

Een Mercuriusovergang komt 13 keer per eeuw voor. De laatste keer dat Mercurius voor de zon langs schoof was in 2006. De volgende keer is op 11 november 2019, de keer daarna is in 2032.


Bron: NOS