Home » Nieuws » Verontschuldiging voor cycloon vernoemd naar Sri Lankaanse koning

Verontschuldiging voor cycloon vernoemd naar Sri Lankaanse koning

S.H. Kariyawasam, de directeur van het meteorologisch instituut in Sri Lanka, bood dinsdag 28 mei zijn excuses aan voor de vernoeming van de dodelijke orkaan ‘Mahasen’ naar de gelijknamige koning, die in de derde en vierde eeuw na Christus over Sri Lanka heerste. Koning Mahasen was zeer geliefd  onder zijn volk, onder meer omdat hij tal van kanalen en grote waterreservoirs liet aanleggen. Sommige vereerden hem zelfs als God.

Een vereniging van boeren, verschillende politici en boeddhistische monniken vonden de vernoeming door het instituut denigrerend. In zijn excuses gaf Kariyawasam aan dat hij nooit de mooie geschiedenis van Sri Lanka of de naam van koning Mahasen’s aan heeft willen tasten.

De directeur van het meteorologisch instituut legde uit dat de naam Mahasen zich op een lijst met 22 andere namen bevond die waren voorgelegd aan het PTC, Panel voor Tropische Cyclonen. Het PTC is verantwoordelijk voor de naamgeving van tropische stormen in de regio. De namen op de lijst zouden verder geen betekenis of bijbedoelingen hebben, maar werden slechts voorgesteld als zijnde Srilankaanse namen, aldus Kariyawasam.

Bronnen
Nos.nl, News.yahoo.com
Afbeelding
Wikimedia Commons, ‘Orkaan Mahasen’.