Home » Nieuws » Wadden krijgen eigen waarschuwingen

Wadden krijgen eigen waarschuwingen

Tot nu toe waarschuwde het KNMI per provincie. De Waddeneilanden, Waddenzee en het IJsselmeer inclusief Markermeer bleken hierbij niet goed te zijn gedekt. Voor de Waddeneilanden zorgde de koppeling aan de provincie voor onnauwkeurigheden omdat het weer op de eilanden vaak afwijkend is. Door de Waddeneilanden als een aparte regio te  beschouwen, kan het KNMI nu specifieker waarschuwen voor dit gebied of onnodig waarschuwen voorkomen.

Voor het IJsselmeergebied en de Waddenzee wordt er voor een beperkter aantal weerelementen gewaarschuwd, namelijk voor windstoten, onweer, mist en waterhozen. Weerfenomenen zoals gladheid en hitte zijn hier niet relevant. De drie nieuwe regio’s zijn toegevoegd sinds 1 oktober dit jaar. Door de sterk toegenomen waterrecreatie op en net buiten de kustlijn zijn ook de windwaarschuwingen voor de kustdistricten aangescherpt. De waarschuwingssystematiek voor de vijf kustdistricten (Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden, Texel en Rottum) is gericht op de scheepvaart.

Maar deze waarschuwingen hadden voorheen een te geringe  attentiewaarde voor wateractiviteiten op de Noordzee en langs de kust zoals zeilen, windsurfen, kitesurfen en parasailing. Met het aanscherpen van de windwaarschuwingen sluit het KNMI nu beter aan bij deze  kwetsbare gebruikersgroep.