Home » Nieuws » Warmste juni in honderd jaar

Warmste juni in honderd jaar

Juni 2017 is de boeken in gegaan als de warmste juni in honderd jaar. Een zomerstorm langs de kust aan het begin van de maand, deed daar niks aan af. Met een gemiddelde temperatuur van 18 graden celcius deelt juni 2017 daarmee deze eerste plek met juni 1976. De normale gemiddelde temperatuur is 15.6 graden.

De eerste week van juni was wisselvallig, met een zomerstorm op 6 juni. Op 6 en 7 juni lag de temperatuur onder het langjarig gemiddelde. Maar dat waren dan ook de enige twee dagen dat dat gebeurde.

Rustig weer

Kort daarna zorgde hogedrukgebieden voor veel mooi en rustig weer. Daarbij kon de temperatuur flink oplopen. Dat leverde acht zomerse dagen op en twee tropische. Het zuidoosten van Nederland had zelfs 5 tropische dagen en had te maken met een lokale hittegolf. Een record werd in Arcen gemeten op 22 juni, toen het kwik steeg naar een maximumtemperatuur van 35,2 graden. Het RIVM stelde het Nationaal Hitteplan in werking.

Meer extreme hitte

Die warmte past in een trend, volgens het KNMI. Het weerinstituut deed mee aan een internationaal onderzoek naar verschillende klimaatmodellen. Daaruit bleek dat de kans op grote hitte in juni met een factor tien is toegenomen op het Iberisch schiereiland, maar ook in Nederland is de kans op extreme hitte toegenomen. Niet zo extreem als in Spanje en Portugal, maar alsnog met een factor vier. Rond het midden van de eeuw zullen zulke temperaturen normaal zijn geworden, waarschuwt het klimaatinstituut.

Bronnen: KNMI: warmste juni in ruim een eeuw

KNMI: de hitte van juni