Home » Nieuws » Warmterecord voor september: 35,1 (!) graden
Warmterecord

Warmterecord voor september: 35,1 (!) graden

De afgelopen dagen was het stukken warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar. Meestal wordt het wat kouder en regenachtiger wanneer de ‘R’ in de maand komt, maar dit jaar blijkt het echter een hete herfst te zijn. Dinsdag werd in Gilze-Rijen zelfs een tropische temperatuur bereikt van 35,1 graden!

Record verbroken

Het september-weerrecord is daarmee met bijna een hele graad verbroken. Dat stond namelijk op 34,2 graden, gemeten in Maastricht op 4 september 1929. Het blijft steeds langer warm weer en de seizoenen lijken op te schuiven.

Opwarming van de aarde

Weerman Peter Kuipers Munneke stelt dat dit record onomstotelijk verbonden is aan de opwarming van de aarde. "Afgelopen zomer was volgens de Amerikaanse weerorganisatie NOAA de warmste ooit op het noordelijk halfrond en die opwarming gaat nog wel even door."

"In de afgelopen honderd jaar is het in Nederland in september ruim een graad warmer geworden en de seizoenen schuiven steeds meer op", zegt de weerman. "De zomer duurt steeds langer en de herfst wordt steeds meer richting winter geschoven. Dat gaat ongetwijfeld ook gevolgen voor de natuur hebben. Het gaat niet nog eens 90 jaar duren voor dit record wéér verbroken wordt."

Ook recordmeting in De Bilt

In De Bilt werd ook een weerrecord gevestigd met 31,4 graden: niet eerder is zo laat in het jaar een tropische dag vastgesteld sinds het begin van de metingen. Het vorige record was op 13 en 14 september 2016. Het record van dit jaar is overigens pas de zesde keer sinds 1901 dat de temperatuur boven de 30 graden oploopt in De Bilt.