Home » Nieuws » Warmterecords behaald op 8 en 9 maart

Warmterecords behaald op 8 en 9 maart

Afgelopen weekend was een weekend van warmterecords. Op zaterdag 8 maart werd in De Bilt een temperatuur gemeten van 16 graden en zondag 9 maart 19,4 graden. De oude dagrecords liggen tot een graad lager. Op 8 maart 1991 werd het 15,1 graden Celsius en op 9 maart 1977 18,4.

Zondag werd het in Maastricht 22 graden, waarmee het na een aantal plekken in Spanje de warmste plaats van Europa was. Ook op andere plaatsen in Nederland kwam het zondag voor het eerst dit jaar tot de 20 graden. Op alle officiële meetstations in het land werden de dagrecords gebroken. Ook op Terschelling, dat met 11,7 graden de koudste plaats was. Slechts één keer eerder sinds de temperatuurmetingen in 1901 begonnen, haalde Nederland in de eerste tien dagen van maart de 20 graden, namelijk op 6 maart 1989 (Maastricht).

Hogedrukgebied in maart

Het zonnige weer met een zachte zuiderwind was het gevolg van een hogedrukgebied waarvan het middelpunt iets ten oosten van Nederland ligt.De zachte weersomstandigheden van de laatste weken hebben tot gevolg dat flora en fauna eerder voorjaarstrekjes vertonen. De natuur loopt ongeveer een maand voor.