Home » Nieuws » Weerman Gerrit Hiemstra ontvangt Machiavelliprijs voor heldere klimaatuitleg
Weer

Weerman Gerrit Hiemstra ontvangt Machiavelliprijs voor heldere klimaatuitleg

Een goede weerman kan het verschil maken. Want het weer zit nu eenmaal niet eenvoudig in elkaar, dus een duidelijke uitleg is wel zo prettig. NOS-weerman Gerrit Hiemstra is zo goed in zijn werk dat hij dit jaar de Machiavelliprijs toegekend heeft gekregen. De bestuur van de stichting achter de prijs liet weten dat hij "klimaatverandering en de gevolgen daarvan op aansprekende wijze inzichtelijk maakt voor een breed publiek".

Boegbeeld van de klimaatbeweging

Volgens stichting Machiavelli is de meteoroloog onbedoeld uitgegroeid tot boegbeeld van de klimaatbeweging. De jury schrijft in zijn rapport: "Met een tomeloze energie brengt hij de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering over het voetlicht. Hij legt uit, hij licht toe en hij spreekt tegen, waar nodig. Alles in begrijpelijke taal, met wetenschap als basis."

Opmerkelijke prestatie

Jaarlijks wordt de prijs toegekend aan een persoon of organisatie voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Vorig jaar was die voor hoogleraar virologie Marion Koopmans en Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het jaar daarvoor ging de prijs naar Eliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat.

Impact

Zelf zei Hiemstra op Radio 1 dat hij zich niet had gerealiseerd wat voor impact het heeft wat hij doet. "Het is gewoon mijn werk", zei hij tegen presentator Astrid Kersseboom. "Het is natuurlijk iets wat echt is, een reëel probleem dat je niet weg kan redeneren. We kunnen er van alles van vinden, maar het gaat niet weg." Hij vervolgt hij het als een plicht te zien het onderwerp naar voren te blijven brengen. "De wetenschap is zo overduidelijk over dit onderwerp, dus moet je er iets mee doen. En dat is door te proberen de essentie eruit te halen en die over het voetlicht te brengen, zodat mensen weten wat er aan de hand is." Op woensdag 9 februari wordt de prijs uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, in Den Haag. Het is de 33e keer dat de prijs wordt uitgereikt.