Winterkou en het energieverbruik in huis
De storm van afgelopen week heeft ons wakker geschud; de winter is nog niet voorbij. In de koude wintermaanden verbruikt de gemiddelde Nederlander vier keer zo veel energie als in de rest van het jaar. Niet alleen lopen de kosten van dit hoge energieverbruik hoog op, ook het milieu krijgt een dreun.
Een deel van de hoogte van het energieverbruik is afhankelijk van de isolatie van een woning, de leeftijd van huishoudelijke apparaten en andere factoren waar men niet direct iets aan kan veranderen (zonder grote ingrepen). Toch kan een aantal eenvoudige aanpassingen het energieverbruik al sterk terugdringen.
Luchtvochtigheid
De gevoelstemperatuur kan veel lager liggen wanneer de lucht vochtig is. In deze periode van het jaar, vooral met veel regenval, is de lucht buiten zeer vochtig. Om te voorkomen dat er flink gestookt moet worden, is het dus raadzaam de lucht binnenshuis zo droog mogelijk te houden (maar niet te droog). De badkamer na het douchen droogmaken met een zeem, ventileren bij het koken en meerdere keren per dag een raampje open zetten voor ventilatie zijn goede manieren om de luchtvochtigheid te beperken. Door tijdens het koken de deksels op de pannen te doen, komt door verdamping minder vocht in de lucht terecht. Bovendien is voor deze manier van koken minder gas of elektriciteit nodig. Een hoge luchtvochtigheid zorgt niet alleen voor meer kou, maar soms ook voor schimmels en een muffe lucht in het huis.
Verwarmingskosten omlaag
Er wordt tijdens de wintermaanden veel gestookt. Milieuorganisaties raden Nederlanders aan de verwarming één of twee graden lager te zetten dan dat zij gewend zijn. Op deze manier kan veel energie worden bespaard. De verwarming al een half uur tot een uur voor het naar bed gaan omlaag zetten is een andere manier om in de wintermaanden energie te besparen. Milieubewust opwarmen kan ook met een kruik of (elektrische) deken. Deuren sluiten, alleen bepaalde ruimtes beter verwarmen en lichten niet overal laten branden maken ook al een verschil.
Huis winterklaar maken
Voor energiebesparing op de lange termijn zijn er verschillende aanpassingen in het huis mogelijk. Deze aanpassingen kunnen de energierekening aanzienlijk terugdringen. Met name in de koudere perioden van het jaar. Oudere huizen zijn vaak slechter geïsoleerd dan nieuwbouwwoningen. Toch kunnen ook slecht geïsoleerde woningen later alsnog beter geïsoleerd worden. Dit verlaagt de energiekosten en verhoogt tegelijkertijd de waarde van het huis. Naast isolatie zijn er andere grote ingrepen. Zo zorgt het vervangen van een oude verwarmingsketel ervoor dat er minder energie verloren gaat – of vooral dat er minder wordt verbruikt. Tegenwoordig zijn er energiezuinige opties beschikbaar die lang mee kunnen gaan. Ook bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten is het raadzaam om te investeren in energiezuinige producten. Een oude koelkast of wasmachine slurpt enorm veel energie en kan vaak beter worden vervangen voor een nieuwer model.
Energieleverancier kiezen met betere tarieven
Ook na het toepassen van energiebesparingstips, zal de energierekening in de wintermaanden hoger uitpakken dan in de rest van het jaar. Soms kan het daarom voordelig zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Energie vergelijken kan tegenwoordig eenvoudig op verschillende websites en daarbij geven slimme meters consumenten inzicht in hun gemiddelde energieverbruik. Wat weer heel handig kan zijn als zij beter willen bijhouden hoeveel energie ze verbruiken op bepaalde dagen. Zo is te zien of er op die koude, regenachtige dacht daadwerkelijk meer energie is verbruikt.
Afgelopen jaar was een van de warmste jaren ooit. Hierdoor zou het kunnen zijn dat de eindafrekening van de energieleverancier uiteindelijk lager uitkomt. Wat resulteert in teruggave van een deel van het betaalde voorschotbedrag.